Пешеходна пътека в София ще предупреждава шофьорите за човек на пътя

Пешеходна пътека на столичния булевард “Симеоновско шосе“ №13A ще предупреждава шофьорите, ако в тъмнината платното се пресича от човек, съобщиха в понеделник от фондация “Моят град“, която ще реализира иновативния проект. Очаква се тя да заработи до края на март.

Специални датчици за движение ще разпознават кога преминава пешеходец и ще включват LED-осветлението на пътеката автоматично. Задейства се и мигащото осветление върху пътния знак за пешеходец, който предупреждава шофьорите отдалече да намалят скоростта. Системата ще работи със слънчево захранване.

По проекта се работи от ноември 2012 г. и целта му е да се повиши безопасността по столичните улици. От организацията се надяват, ако пилотният проект е успешен, да бъдат изградени голям брой подобни системи на всички проблемни пешеходни пътеки в града.

“Статистиката на столичната пътна полиция сочи, че в София шофьори блъскат средно по един пешеходец всеки ден. Освен това България е на първо място в Европа по брой загинали на пешеходните пътеки. Тази тенденция е изключително тревожна и затова ние определихме като един от нашите приоритети въвеждането на система за безопасно пресичане в столицата. Надяваме се да получим подкрепата на гражданите, които могат да дарят средства за изграждането на пилотната система“, казва Янко Боев от Фондация “Моят град“.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?