Пешеходна пътека в София ще предупреждава шофьорите за човек на пътя

Пешеходна пътека на столичния булевард “Симеоновско шосе“ №13A ще предупреждава шофьорите, ако в тъмнината платното се пресича от човек, съобщиха в понеделник от фондация “Моят град“, която ще реализира иновативния проект. Очаква се тя да заработи до края на март.

Специални датчици за движение ще разпознават кога преминава пешеходец и ще включват LED-осветлението на пътеката автоматично. Задейства се и мигащото осветление върху пътния знак за пешеходец, който предупреждава шофьорите отдалече да намалят скоростта. Системата ще работи със слънчево захранване.

По проекта се работи от ноември 2012 г. и целта му е да се повиши безопасността по столичните улици. От организацията се надяват, ако пилотният проект е успешен, да бъдат изградени голям брой подобни системи на всички проблемни пешеходни пътеки в града.

“Статистиката на столичната пътна полиция сочи, че в София шофьори блъскат средно по един пешеходец всеки ден. Освен това България е на първо място в Европа по брой загинали на пешеходните пътеки. Тази тенденция е изключително тревожна и затова ние определихме като един от нашите приоритети въвеждането на система за безопасно пресичане в столицата. Надяваме се да получим подкрепата на гражданите, които могат да дарят средства за изграждането на пилотната система“, казва Янко Боев от Фондация “Моят град“.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?