Пешеходната пътека до Софийския университет вече е светеща

Столицата е инвестирала 300 хил. лв. в повдигането на "зебри"

Пешеходната пътека до Софийския университет вече е светеща

Пешеходната пътека на бул. "Васил Левски " преди Софийския университет от вторник е снабдена със светлинна система, която предупреждава шофьорите отдалеч, че по "зебрата" преминават хора. Лампичките са подарени на Столичната община от веригата бензиностанции "Еко България", а същата система ще бъде вградена на още 4 пешеходни пътеки на натоварени места в София. Инвестицията в проекта е 25 хил. лева.

"Целта на иновативните пътеки е да намалят риска от инциденти при пресичане на пътното платно”, каза Георги Деянов, финансов и административен директор на "Еко България". Той посочи, че екип от секция Аерокосмическа техника и технологии към Българската академия на науките е разработил светещата пешеходна "зебра".

Изобретението помага на шофьорите да възприемат по-добре пътната обстановка. При разпознаване на пешеходец системата подава сигнали към светлинните модули, монтирани на пътното платно. Пътеките са видими в прав участък от разстояние 50 м при дневна светлина и 500 м нощем.

Друга инициатива на Столичната община – за повдигане и осветяване на пешеходни пътеки, е финансирана с 300 хил. лева до момента, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на представянето на светещата "зебра".

Тя припомни, че от миналата година София е започнала да изпълнява програма за осветяването със стълбове на пешеходните пътеки в столицата и вече има над 260 осветени "зебри". Според ефекта от този вид пешеходна пътека ще се прецени дали следващите пътеки, които ще бъдат осветявани, ще се направят по този метод.

Кметът съобщи, че повдигнатите пешеходни пътеки (с 8 до 10 см над пътното платно) в столицата са 35, като още десет ще бъдат готови в края на ноември. Фандъкова посочи, че е задължително всичките над 600 пътеки тип "зебра" в София ще бъдат осветени.

Споделяне

Още от България