Пешеходните пътеки ще се обезопасят по нови правила до 1 май

Пешеходните пътеки ще се обезопасят по нови правила до 1 май

Пешеходните пътеки на територията на цялата страна ще се обезопасят по нови правила до 1 май, предвижда заповед на министрите на вътрешните работи Цветан Цветанов и на регионалното развитие Лиляна Павлова, съобщиха от регионалното министерство. Така по преценка на общините, пътната агенция и МВР по пътищата ще могат да се слагат повдигнати пешеходни пътеки, които ще принуждават автомобилите да намаляват скоростта си при наближаването им. Височината им обаче ще е до 10 см.

Също така вече ще се допуска поставянето на т. нар полегнал полицай не само пред входовете на училища, детски градини и в опасни участъци, но и на улиците, по които се движат автомобили от масовия градски транспорт. В момента нормативна уредба забранява поставянето на неравности на тези улици, но вече това ще може да стана по предписание на МВР, съобразно пътно-транспортната обстановка и съгласувано с администрациите, управляващи пътя.

Местата, където липсват съоръжения, пътни знаци и светофарни уредби или те не са поддържани добре, ще се приведат в съответствие с изискванията за безопасност.

По преценка на местните администрации и МВР над пешеходни пътеки в район с интензивен трафик ще се поставят хоризонтални светофари с бягаща човешка фигура на тъмен фонд. Такива има и в момента на някои места в столица.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?