Пешеходните зони в центъра на София се увеличават

По малките улици ще се кара с до 30 км в час

Столичният бул. "Витоша" става пешеходен до бул. "Ал. Стамболийски".

Пешеходните зони в центъра на София постепенно ще се увеличават, ще бъдат начертани нови велоалеи, а скоростта на колите ще се ограничи. Първите стъпки от плана на Столичната община за нова организация на движението в центъра на града вече са направени.

В четвъртък Столичният общински съвет реши да удължи пешеходната зона по бул. "Витоша" до кръстовището с бул. "Ал Стамболийски". До няколко месеца забранен за коли ще е и участък от ул. "Георг Вашингтон", а максималната скорост на движение в малките централни улици ще бъде намалена на до 30 км в час.

Разширението на пешеходните зони ще продължи със спиране на движението на коли по ул. "Съборна" - от площад "Света Неделя" до Градската градина. Ще се промени и самият площад "Света Неделя", но как ще се реши след международен конкурс, който предстои да бъде обявен. Предвижда се още само за пешеходци да бъде обособена ул. "Граф Игнатиев", както и пространството пред храма "Св. Александър Невски".

С до 30 км в час в центъра

По предложение на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев и главния архитект Здравко Здравков общинарите решиха да се затвори за коли бул. "Витоша" в отсечката между ул. "Алабин" и бул. "Стамболийски". Пространството трябва да стане пешеходна зона до 1 март догодина заедно с обособяването на пешеходна зона по ул. "Г. Вашингтон" между улиците "Трапезица" и "Пиротска".

Според общинската администрация затварянето на тези участъци за коли няма да натовари много трафика в центъра. Аргументите са, че движението по улиците "Алабин" и "Позитано", които пресичат новата пешеходна част от "Витоша", няма да бъде спирано. Освен това и в момента през тази част на бул. "Витоша" не минавали много коли - 300 - 500 на денонощие, а пространството се ползвало основно за паркиране и стоянка за таксита. В същото време от ул. "Алабин" до Ларгото минавали по около 2400 пешеходци на ден.

В допълнение с новата пешеходна зона по малките улици в центъра на града ще бъдат нарисувани велоалеи с широчина от 1 метър, а скоростта на движение ще е до 30 км в час. Става въпрос за пространството между ул. "Леге", ул. Алабин" и булевардите "Васил Левски", "Христо Ботев" и "Цар Освободител". По-ниската скорост на движение няма да важи за булевардите. Според Крусев и в момента колите рядко се движели с по-бързо по малките улици.

Администрацията и съветниците от ГЕРБ аргументираха промените с това, че така ще се стимулира придвижването пеш, с колело или градски транспорт и ще се намали замърсяването на въздуха.

Критики

От опозицията обаче разкритикуваха новата организация на движението с мотива, че няма сериозен анализ как ще се отрази на трафика в района и на чистотата на въздуха. Според Борислав Бориславов (СДС) затварянето на част от бул. "Витоша" за коли ще доведе до сериозни задръствания по ул. "Алабин" и в района на близкия площад "Македония". Това вместо да изчисти въздуха, ще доведе до още повече вредни емисии от чакащите в задръстването коли. Бориславов добави, че не е търсено мнението на хората в района, както и на институциите, чиито сгради се намират там.

Калоян Паргов от БСП също се усъмни в положителния ефект от спирането на движението. "Какво ще постигнем?! Екология в пешеходната зона, а наоколо - дим", коментира той. Паргов предложи вместо да се спира движението на парче да се вземе решение за затварянето на центъра за коли, но след като се направи подробен анализ и се осигурят алтернативи за паркиране и придвижване на хората, които живеят в района.

"Не очаквам страхотни колизии и ужасни картини, каквито бяха представени по време на заседанието. Искаме София да е град на хората", коментира главният архитект Здравко Здравков.

Споделяне
Още по темата
Още от България