Пещара "Духлата" остава затворена за масовия турист

Най-дългата пещера у нас - "Духлата", ще остане недостъпна за масовия турист. Това съобщи в събота Алексей Жалов - заместник-председател на Федерацията по спелеология.

Обсъжда се изграждане на посетителски център в село Боснек, който да бъде свързан с монтирани в пещерата камери. Така туристите, без да влизат под земята, ще могат да наблюдават красотите на "Духлата". Проектът обаче е само на идейна фаза, заяви за БТА директорът на РИОСВ-Перник Пламен Ангелов.

Стар проект, предвиждащ превръщане на "Духлата" в туристическа атракция, вече не е актуален. Той планираше да се използва съществуващ, макар и прокопан нелегално вход, чрез който да се достига до една от първите зали. Според експерти обаче подобен акт би довел до нарушаване на екоравновесието и затова нерегламентираният вход в пещерата вече е зазидан.

"Духлата" е рискова пещера и режимът на посещенията ѝ ще стане още по-рестриктивен, коментира Жалов. РИОСВ-Перник предвижда на входа да бъдат монтирани соларни камери, които да се включват автоматично при наближаване на хора.

В момента достъпът до пещерата е контролиран от Природен парк "Витоша", който е предоставил ключа от входа на пещерата на кметицата на Боснек Роза Панкева. Тя го дава само на групи с правоспособен водач. В специална тетрадка се записва часът на влизане, маршрутът, имената на хората и прогнозен час на излизане. Ако има забавяне, се предприема спасителна акция, както бе в случая със седемте блокирани пещерняци от придошлите води на река Струма.

Наскоро заради зачестилите нерегламентирани влизания и прояви на вандализъм бе въведен контролиран достъп в още две пещери край село Боснек - "Пепелянката" и "Академик". Там се изгражда система за контрол, която включва регистрация на посетителите и съоръжения за ограничаване на достъпа.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?