Пещера избра кмет, подкрепен от ГЕРБ и БСП

Пещера избра кмет, подкрепен от ГЕРБ и БСП

Независимият кандидат Стелиян Варсанов, подкрепен от ГЕРБ и БСП, е новият кмет на град Пещера. Това стана ясно, след като Общинската избирателна комисия обяви официалните резултати от провелия се в неделя балотаж на частичните кметски избори в общината.

Варсанов печели 57,26% от гласовете или с 1850 гласа повече от своя опонент Васил Филев (42,74%), кандидат на СДС, ДСБ, НДСВ и "Атака".

На втория тур активността на избирателите е било много по-висока от тази на първия тур и е надхвърлила две трети от списъчния състав на гласоподавателите - 69,17%.

Така новата формация ГЕРБ с неофициален лидер - столичният кмет Бойко Борисов, спечели първите си избори.

“Изключително съм доволен от избора на Стелиян Варсанов за кмет на Пещера. Той е независим кандидат, подкрепен от ГЕРБ, който е и координатор на ГЕРБ за Пещера. За успеха на Стелиян Варсанов допринесоха най-много гражданите на Пещера”, каза за агенция “Фокус” Цветан Цветанов, който е зам.-председател на ГЕРБ.

Анализите ще покажат дали високата избирателна активност в Пещера се дължи на влизането на ГЕРБ в политиката, на купуването на гласове, каквито сериозни обвинения има от щаба на конкурентите, или на личните качества на кандидатите, които не за първи път се явяват на кметски избори в общината.

В понеделник обаче стана ясно също, че НДСВ ще внесе жалба в ЦИК с искане за касиране на изборите в Пещера. Това намерение обяви в Пловдив секретарят на партията и неин депутат Владимир Дончев. Причината за този акт ще бъде информацията на предизборния щаб на кандидата Васил Филев за явно и грубо купуване на гласове в ромските махали от хора на спечелилия вота Стелиян Версанов.  Според Дончев купените класове са причина за рязкото увеличаване на активността в сравнение с първия тур.

Дончев твърди, че активисти на НДСВ са били свидетели на десетки случаи на раздаване на пари с прякото участие на лидера на ДРОМ Илия Илиев. Това, допълва Дончев, води до разделение между българи и роми и до така наречения ефект "циганизация на вота".

НДСВ смята да внесе предложение за промени в избирателните закони със задължителното запазване на интегралната бюлетина, каза още Владимир Дончев. Необходимо е да започне и работа по издигане на правната и политическа култура на българите по отношение на изборите, в противен случай "циганският глас ще става все по-тежък и решаващ", допълва депутатът.

Дискусията трябва да започне с въвеждане на задължителните елементи на вота, което да включва преференции за данъчни и други облекчения за гласувалите, обясни той. Според него е важно да се въведе и криминализация на купуването на гласове, което да засяга и двете страни, както и спирането на изборните “екскурзии”.

Само тогава и органите на МВР ще могат да се намесват в случаи като в Пещера, а не само при безредици, коментира още Дончев. Има политическата воля и технологично време тези промени да се направят и за президентските избори, подчерта секретарят на НДСВ.

Доволни сме както от резултатите в Пещера, така и в Белово, където спечелиха кандидати за кмет, подкрепени и от ГЕРБ, коментира д-р Лъчезар Иванов, който е член на формацията и същевременно депутат от НДСВ. Той отказа да коментира упреците на колегата си Владимир Дончев с мотива, че не е бил в Пещера в деня на изборите.

Според Иванов обаче победата на техния кандидат се дължи на факта, че едно движение по-лесно може да активизира хората да отидат до урните. Иванов подкрепя всички предложения на НДСВ за промени в предизборното законодателство и най-вече за криминализиране на купуването на гласове, което по думите му "през последните години съвсем се е изродило". 

Споделяне

Още от България