Песимизъм в кабинета за осигуряването на машинния вот

Още 7 областни управители са сменени, защото влизат в партийни листи

Към този момент служебният кабинет няма достатъчно основания да смята, че необходимият брой машини може да бъде осигурен за предсрочните парламентарни избори на 26 март. Това заяви говорителят на правителството Ирина Белчева след заседанието на Министерския съвет.

Това е показало проучване, направено от кабинета преди официалното обявяване на обществената поръчка от Централната избирателна комисия (ЦИК). Целта е била да се окаже помощ, посочи Белчева.

"В хода на ангажимента си като координиращ орган по организирането на изборите на 26 март правителството, чрез дипломатическите мисии, се допита до държави, които имат опит и практика в машинното гласуване.", заяви Белчева.

"Направеното проучване от правителството към този момент не дава достатъчно основания да смятаме, че необходимият брой машини може да бъде осигурен за изборите", добави тя.

Проучените практики показват, че в Словения има машинно гласуване, което е само за хора в неравностойно положение. Във Франция е частично и експериментално. В Холандия, откъдето бе обсъждана възможността за наемане или купуване на машини, ресурсът е в ръцете на общините. Това прави почти невъзможно коментирането и воденето на преговори за машини, защото имаме изключително кратък период от време и няма как това да се случи, каза Белчева.

Всичко е в ръцете на ЦИК

Осигуряването на устройствата за машинно гласуване е отговорност на ЦИК. Всички се надяваме обявената от тях обществена поръчка да бъде успешна, допълниха от пресслужбата на правителството.

ЦИК пусна поръчката за избор на изпълнител за осигуряване на машините на 11 февруари. Крайният срок за подаване на офертите изтича в 16:30 часа на 22 февруари. Офертите на кандидатите ще бъдат отворени час по-късно.

Изборът на изпълнител ще стане чрез състезателна процедура с договоряне между трима кандидати, става ясно от публикуваните документи. Цената на поръчката е 12.5 млн. лв. без ДДС.

Още 7 нови областни управители

Междувременно премиерът Огнян Герджиков смени още седем областни управители, защото влизат в партийните листи за вота на 26 март. Така общо служебният кабинет смени 20 от 27-те областни управители.

В сряда са освободени областните управители на Видин – Момчил Станков, на Габрово – Николай Сираков, на Стара Загора – Георги Ранов, на Смолян – Недялко Славов, на Пазарджик – Гинче Караминова, на Плевен – Ралица Добрева и на Перник Александър Александров, след като са подали молби да ползват неплатен отпуск заради участието си в предстоящите избори.

"Сами разбирате, няма как да има честни избори, ако някой е в партийни листи", каза говорителят на правителството Ирина Белчева.

В Стара Загора постът се заема от проф. Веска Шошева. Тя е дългогодишен университетски преподавател, експерт към Националната агенция за оценяване и акредитация към Министерския съвет, квалифициран медиатор на Министерството на правосъдието. Завършила е педагогика в СУ "Св. Климент Охридски", има специализации по "Организацията и управлението на образованието" и "Специална педагогика".

Начело на областната управа в Перник застава Васил Михайлов, който идва от частния бизнес. През 2014 г. е бил финансов контрольор в областната управа, а от 2004 г. до 2007 г. – заместник-председател на Общинския съвет в Перник. Завършил е УНСС със специалност "Икономика и управление на търговията". Има специализация по маркетинг и реклама във Висшето търговско училище в Лайпциг, Германия.

Областен управител на Видин става Огнян Михайлов, който от 2015 г. досега работи в Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". Бил е ръководител на управление "Сигурност" в ЕСО и ръководител на отдел "Сигурност и класифицирана информация" в "Булгаргаз". Завършил е Академията на МВР, специалност "Управление на обществения ред и сигурност на Република България".

Иванка Баева и Златко Митрев са назначени за областни управители съответно на Габрово и на Пазарджик. И двамата са адвокати. Завършили са право в СУ "Св. Климент Охридски".

Областната управа в Плевен поема Марио Тодоров, който към момента е инспектор охрана и ППО в "Рафинерия Плама". Завършил е Военния университет във Велико Търново.

За временно изпълняващ длъжността областен управител на Смолян до определяне на титуляр е назначен Момчил Караиванов. Той е магистър по "Автоматика и системотехника" от Техническия университет в София. Има магистратура и от ВСУ "Черноризец Храбър" по стопанско управление и управление на международни проекти. Към момента е директор на дирекция в областната администрация в Смолян.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?