Песимизмът на българите поддържа БСП в най-добра позиция за властта

51% от анкетираните в социологическо проучване на МБМД смятат, че живеят по-зле, отколкото преди 5 години. Само 12% от анкетираните са на обратното мнение.

Продължава и носталгията по времето преди демократичните промени от 1989 г. - около половината от участниците в анкетата предпочитат да живеят в годините на социализма преди 89-та.

На този фон, БСП с възприема като най-социалноприемливия кандидат за властта, коментира шефката на социологическата агенция Мира Янова. 24 % от запитаните заявяват, че ако днес се проведат парламентарни избори, биха гласували за БСП. Втора по сила партия, с повишено доверие е СДС - за нея биха гласували 10 % от анкетираните. Янова коментира, цитирана от БТА, че дясната партия си възвръща доверието на своите гласоподаватели.

За НДСВ биха гласували 8 % от запитаните, като през последните месеци рейтингът на управляващата партия се стабилизира. Такава е тенденцията и за подкрепата на ДПС, което събира около 5 % от гласовете на анкетираните.

Двете партии от "лидерски тип", по определението на Янова - ССД и бъдещата дясна партия на Иван Костов, събират подкрепата на съответно 5 и 3 процента от анкетираните. По-високият резултат на ССД според Янова се дължи на факта, че Стефан Софиянски печели трети мандат за кмет на София и партията е минала през теста на местните избори.

Шефката на МБМД коментира, че Костов има група твърди поддръжници, но ако не успее да присъедини хората, които търсят аргументи "за" и "против", за да дадат гласа си, партията ще има затруднения да влезе в следващия парламент.

Изследването, проведено в периода 31 март - 7 април, показва, че сред симпатизантите на опозиционната СДС неодобрението към бъдещата партия на Костов е по-голямо, отколкото към управляващата НДСВ.

56 % от запитаните симпатизанти на СДС не желаят партията на Иван Костов да участва в дясна коалиция срещу 50%, които дават същия отговор по отношение на НДСВ. Причината за този резултат, според Янова е, че бившият лидер на СДС се възприема като "отцепник".

В унисон със социалния песимизъм на българите, като най-големите неуспехи на сегашното правителство на Симеон Сакскобургготски участниците в проучването посочват бедността и безработицата, въпреки обективното намаляване и на двата показателя.

25% определят като успех на кабинета присъединяването към НАТО. 28% напълно одобряват членството ни в Алианса, 13% са против него.

Официалното приемане на България в Алианса е довело до увеличаване на рейтингите на всички политици, като най-чувствително е покачването на личния рейтинг на министъра на външните работи Соломон Паси - с 11 пункта спрямо февруари. Така Паси се нарежда сред трите обществени фигури с положителен рейтинг, след главния секретар на МВР Бойко Борисов и президента Георги Първанов, каза Янова.

С най-ниско доверие сред министрите се ползва Валентин Церовски.

От МБМД все пак посочиха, че социалният оптимизъм на българите расте през март и април, които социолозите традиционно определят като месеци на надеждата.

Според 21 % от запитаните положението на страната през предстоящите месеци ще се подобрява. Хората с такива нагласи през януари т. г. са били 17 процента. 34 % смятат, че положението в България ще се влоши, като негативните нагласи спрямо януари са намалели с 6 на сто.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?