Още осем руснаци, между които съратници на Путин, влязоха в "черния списък"

Пет банки попадат под най-строгите досега санкции на ЕС срещу Русия

Сред засегнатите са Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк

Пет банки попадат под най-строгите досега санкции на ЕС срещу Русия

Европейският съюз въвежда санкции срещу пет руски банки - Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, Внешекономбанк,и Руската земеделска банка (Росселхозбанк), предават информационните агенции в четвъртък, цитирайки официалния вестник на ЕС.

Санкциите ще действат една година с възможност да бъдат преразглеждани през 3 месеца и трябва да влязат в сила от утре, 1 август.

По този начин в обхвата на новите, най-строги досега санкции на ЕС срещу Русия, попадат финансови организации, в които делът на държавата пряко или косвено превишава 50 процента. Сред засегнатите банки има две търговски - ВТБ (60,9 процента държавна собственост) и Росселхозбанк (100 процента), както и една банка за развитие - Внешекономбанк - ВЕБ (100 процента).

ВЕБ обаче има две дъщерни банки - Глобекс и Связ-банк, които работят с граждани. Косвено държавата контролира и най-голямата руска банка - Сбербанк (чрез Руската централна банка, 50 процента плюс 1 акция) и Газпромбанк - чрез ВЕБ и Газпром (Газпром държи 35,5414 процента от акциите, пенсионният фонд Газфонд - 49,6462 процента, ВЕБ - 10,1906 процента).

Санкциите не включват европейските подразделение на банките, допълва Ройтерс.

Съратници на Путин и три компании влязоха в "черния списък" на ЕС

По-рано стана ясно, че още осем руснаци и украинци, както и две руски компании и една банка влизат в списъка със санкции на Европейският съюз заради действията на Москва в Украйна. Имената им бяха публикувани снощи в Официалния вестник на ЕС.

Новите попълнения в "черния списък" са заместник-началникът на администрацията на руския президент Алексей Громов, бизнесмените Юрий Ковалчук, Николай Шамалов и Аркадий Ротенберг, които са от близкия кръг на Владимир Путин.

Ротенбрег е дългогодишен спаринг партньор по джудо на руския президент, а неотдавна компанията му получи държавна поръчка за построяването на мост между Русия и анексирания Крим.

Ковалчук и Шамалов са приятели на Путин и най-големите акционери на банка "Русия", определяна като личната банка на високопоставени държавни служители.

Останалите подлежащи на санкции лица са подкрепящи Москва служители в Крим и проруски сепаратисти от Луганск и Донецк.

В списъка на компаниите са Руската национална търговска банка, която първа започна операции в Крим след анексирането на полуострова през пролетта. Сред добавените в списъка са още завод "Алмаз-Антей" и авиокомпания "Добролет".  Техните авоари на Запад се замразяват.

В същото време страните от Г-7 заплашиха Русия с нови санкции, ако тя не промени политиката си към Украйна.

Отделно Германия и ЕС се опитват да убедят редица страни извън съюза да се присъединят към ЕС и САЩ в налагането на санкции срещу Русия заради подкрепата ѝ за проруските бунтовници в Източна Украйна, съобщи германското външно министерство.

Германия води разговори със страни като Швейцария и Турция за налагане на санкции срещу Русия, след като вчера ЕС и САЩ обявиха нови санкции срещу руския енергиен, банков и отбранителен сектор.

В Сингапур високопоставен представител на Държавния департамент заяви, че САЩ лобират сред азиатски държави, които са все по-важни за руската търговия, да се включат в налагането на санкции. Той посочи, че вече е посетил Пекин и Сеул тази седмица за разговори с високопоставени държавни представители и бизнес лидери и че ще посети Токио в петък.

Швейцария е популярна дестинация сред богатите руснаци и важен център за техните банкови и търговски дейности. До момента тя не е наложила санкции срещу Русия. По данни на швейцарското правителство около 75% от износа на руски суров петрол се търгуват през Женева, а руските активи в швейцарски банки възлизат на около 15.2 милиарда долара през 2012 г. според швейцарската централна банка.

Норвегия, която поддържа тесни икономически връзки с Русия, особено в енергийната област, вече обяви намерението си да се присъедини към санкциите, обявени вчера от ЕС срещу Москва. "В подобна ситуация трябва да реагираме", се казва в изявление на норвежкия външен министър Бьорге Бренде.

След публикацията в официалния вестник на ЕС на новите европейски санкции срещу Русия заради Украйна, агенция Асошиейтед прес ги обобщава така:

Финансови санкции

ЕС забранява продажбата на облигации и на акции на пазара на ЕС от страна на банки, които са контролирани от руското правителство. Нито една фирма от ЕС няма да има правото да помага на тези банки да пласират дългови облигации на международните финансови пазари и европейските инвеститори също така няма да имат правото да купуват подобни облигации или акции на нито един пазар. Контролираните от руската държава банки миналата година емитираха дългови облигации на стойност 7,5 милиарда евро с 90-дневен падеж, припомнят европейски представители, пожелали да запазят анонимност.

Оръжейно ембарго

Износът и вносът на оръжия и на други военни стоки от и за Русия се забраняват. Тук Русия ще пострада повече от Европа, отбелязва АП. Руският износ на оръжия и военно оборудване за ЕС е на стойност около 3,2 милиарда евро годишно, докато европейският износ за Русия е на стойност едва 300 милиона евро годишно, сочат данни на ЕС.

Санкции върху петролните технологии

Европейските санкции забраняват износа на някои видове оборудване за разработване на находища, което ще попречи на дългосрочното развитие на руската петролна промишленост. Санкциите са насочени срещу оборудване или услуги, използвани за дълбоководен сондаж, за сондажи в Арктика и за шелфов сондаж.

Европейският износ на тези технологии за Русия възлиза на общо 150 милиона евро или на около една десета от цялостните продажби на енергийни технологии за Русия, според европейски представители. Износът за Русия на такова оборудване, което може да бъде използвано за подобни петролни проекти, ще изисква предварително одобрение от националните контролни органи на страните членки.

Стоки с двойно предназначение.

ЕС също така забранява износа на руската армия на така наречените стоки с двойно предназначение - тези, които може да бъдат използвани за граждански или за военни цели. Подобни стоки могат да включват химикали, които могат да бъдат използвани също за производството или употребата на химическо, биологично или ядрено оръжие.

Общият износ на ЕС за Русия на стоки с двойно предназначение миналата година възлезе на около 20 милиарда евро, но европейски представители предупредиха, че само част от този износ ще пострада от санкциите, тъй като по-голямата част е с гражданско предназначение.

Замразяване на авоари и забрана за пътуване

Тези санкции се отнасят вече за общо 95 руски представители или проруски настроени украинци, смятани за отговорни за анексирането на Крим или за дестабилизирането на Източна Украйна. В допълнение 23 компании и институции също са санкционирани, в това число и филиала на руската държавна авиокомпания "Аеролофлот", който сега изпълнява полети между Москва и Киев - "Алмаз-Антей", който според ЕС произвежда зенитни ракети, използвани от проруските сепаратисти в Украйна.

Европейските членки освен това разшириха санкциите, ограничаващи търговията и инвестициите в Крим и забраниха нови инвестиции в транспорта, телекомуникациите и енергийния сектор, както и в областта на износа на петрол, газ и минерали. Износът на ключово оборудване за тези сектори в Крим също е забранен.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?