Пет банки привлекли най-много депозити след пускането на парите от КТБ

Сериозен отлив на влогове от Виктория след отварянето й

Пет банки привлекли най-много депозити след пускането на парите от КТБ

Пет банки са привлекли най-много депозити след отнемането на лиценза на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) и изплащането на гарантираните депозити на вложителите в нея. Това показват данните на БНБ за състоянието на банковата система през третото тримесечие на 2014 г. Сред привлечените влогове със сигурност има и нови, но голяма част от тях вероятно се дължат на отпушения достъп до гарантираните средства в КТБ.

Най-много депозити на граждани и фирми през октомври-декември на 2014 г. е привлякла най-голямата банка в страната "УниКредит Булбанк". Следват я "Сосиете Женерал Експресбанк", ДСК, "Централна кооперативна банка" (ЦКБ) и "Първа инвестиционна банка" (ПИБ). От тях само "Сосиете Женерал Експресбанк" не беше избрана за изплащане на гарантираните влогове от КТБ.

Статистиката показва още, че отварянето на другата поставена под специален надзор през миналата година банка - "Виктория", е довело до рязък спад на депозитите на граждани и фирми в нея. Банката започна и оптимизиране на клоновата си мрежа като вече затвори офиса си в Бургас и един от центровете си в София.

Парите останаха в системата

Изплащането на гарантираните депозити в КТБ започна на 4 декември миналата година и до момента вложителите са се разпоредили с над 3.4 млрд. лв. Според данни на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, почти цялата сума е останала в банковата система, а изтеглените в брой пари са малко. Това е и едно от обясненията за ръста на депозитите в банките през последното тримесечие на годината. По данни на БНБ общо привлечените средства в банковата система за последните три месеца на 2014 г. са 3.2 млрд. лв.

Сравнение с информацията за депозитите на граждани към края на септември показва, че към края на 2014 г. най-много са се увеличили средствата по тези пера в "Уникредит Булбанк" - с над 886.9 млн. лв., а общо привлечените средства в банката са над 1 млрд. лв. За цялата 2014 г. влоговете в най-голямата банка са нараснали с 2.1 млрд. лв.

На второ място по ръст на депозитите през последните три месеца на годината е "Сосиете Женерал Експресбанк" с 545.65 млн. лв. и почти милиард лева на годишна база. С около половин милион повече са се увеличили влоговете в ДСК през последното тримесечие при 1 млрд. лв. за цялата 2014 г. Ръстът за октомври-декември 2014 г. при ЦКБ е 463.7 млн. лв.

Въпреки проблемите си от средата на годината ПИБ също е успяла да привлече повече депозити в края на годината. Банката, която беше сред изплащащите влогове от КТБ, е привлякла допълнително близо 258.5 млн. лв. през последното тримесечие на миналата година. За цялата 2014 г. сумата на депозитите в ПИБ е нараснала с повече от 1 млрд. лв. На резултата обаче влияе и държавната помощ от 900 млн. лв., отпусната под формата на държавен влог в банката.

С по около половин милиард се увеличават и депозитите в "Пощенска банка" и Банка "Пиреос" на годишна база. Двете финансови институции не са сред най-печелившите по отношение на привлечените депозити след изплащането на средствата от КТБ.

Проблеми във "Виктория"

На този фон отварянето на банка "Виктория" очевидно е довело до отлив на депозанти. Влоговете на граждани и фирми в банката, част от групата КТБ, към края на годината са едва 25.63 млн. лв. Те са намалели с повече от 220 млн. лв. в сравнение с края на март, откогато са предходните данни за привлечените средства в банката. "Виктория" е и една от седемте от 28 банки в страната, които отчитат загуба през 2014 г.

Иначе като цяло банковата система в страната реализира 746.3 млн. лв. печалба през миналата година. Това е повече от четвърт ръст на годишна база. Голяма част от общата печалба се пада на три от най-големите финансови институции в страната - "Уникредит Булбанк", ДСК и "Обединена българска банка". Те са и сред банките с най-голям ръст на печалбата през миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес