Пет държави от ЕС ще правят собствен мониторинг върху България

Двама зам.-главни прокурори и един по-малък шеф са първите кандидати за ВСС

Пет държави от ЕС ще правят собствен мониторинг върху България

България ще бъде подложена на допълнителна процедура по мониторинг на съдебната система от пет държави членки на ЕС - Германия, Франция, Холандия, Испания и Италия, стана ясно в понеделник след извънредното заседание на Висшия съдебен съвет. Правосъдният министър Диана Ковачева съобщи, че тези страни ще изпратят съдии и прокурори, които ще проверят работата на българските магистрати по пет знакови дела – срещу Братя Галеви, Асен Друмев, Маргините, Марио Николов и Софийски имоти. Въпросните наказателни процеси са част от общо 92-те "знакови дела", които Европейската комисия следи и по тях отчита напредъка на България в своите годишни доклади.

От думите на Диана Ковачева стана ясно, че експертите на практика ще осъществят допълнителна, много по-фокусирана върху практиката процедура по мониторинг на българската съдебна система. Правосъдният министър призна, че заключенията на експертите ще имат влияние върху крайното решение на тези държави по въпроса за премахването на наблюдението върху българска правосъдна система и МВР. Германия, Франция и най-вече Холандия имат резерви и към приемането на страната в Шенгенското пространство.

"Близкият поглед ще има значение (за отпадането на наблюдението върху България – бел. ред.). Нормално е тези държави да държат да бъдат достатъчно добре информирани (за работата на съдебната система в България)", коментира Диана Ковачева.

Тя допълни, че фокусът на европейските експерти ще е върху работата на прокуратурата, но ще имат срещи и със съдиите по тези пет дела. "В края на работата си те ще излязат с препоръки за по-успешното и по-бързото протичане на тези род дела", обясни министърът.

Делото на братя Галеви приключи с осъдителни присъди от по пет години затвор, но Пламен Галев и Ангел Христов избягаха. Сега срещу тях се води дело за пране на пари. Бившият шеф на държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев бе оправдан по 2 дела и осъден условно по едно. Братята Маргини бяха оправдани за заговор за убийство, но единият от тях – Николай се издирва като заподозрян, че е поръчал убийството на Боби Цанков. Другият Маргин – Красимир се разследва като наркобос, но делото още не е започнало. По казуса "Софийски имоти" в съдебна фаза са 10 дела. Бившият изпълнителен директор на дружеството Тошко Добрев получи две 4-годишни ефективни присъди на първа инстанция, а веднъж бе оправдан.

 

Българските власти ще приемат европейски експерти и за проверка на проекта за нов Наказателен кодекс. Петте европейски държави ще изпратят хора и по тази тема, а отделно проектът ще бъде оценен и от делегация на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

 

Първите кандидати за ВСС

 

В понеделник се проведе и общото събрание на прокурорите от Софийската градска и Софийската районна прокуратура, на което те издигнаха първите трима кандидати за членовете на Висшия съдебен съвет. Това са заместник-главните прокурори Камен Ситнилски и Михаил Кожарев, както и заместник-ръководителят на Софийската градска прокуратура Сергей Стойчев.

 

По същото време ВСС взе решение да работи без почивка през лятото, за да може да обработи всички сигнали срещу издигнатите за членове на т. нар. "съдебно правителство". Всеки гражданин ще може да пусне сигнал до ВСС срещу номинираните. Съдебният съвет ще има за цел да преценява каква част от подадените информации може да публикува на сайта си. Законът за съдебната власт забранява публикуването на чувствителна информация от интимния живот на кандидатите.

 

Съдиите, прокурорите и следователите ще изберат своите общо 11 представители във ВСС до 21 септември. Номинираните ще станат ясни до 15 юли, а през това време ще тече дебат по темата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?