Пет депозита за участие в евровота отиват в детски фонд

Пет депозита от участници в изборите за европейски парламент, които не са преминали два процента или съответно един процент от действителните гласове във вота, ще бъдат преведени във "Фонд за лечение на деца", съобщи в петък говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов.

Става въпрос за 215 хил. лв. от депозитите на Съюза на патриотичните сили "Защита", Българска социалдемокрация, Българска нова демокрация, партия "Зелените" и независимия кандидат Чавдар Николов.

Другият говорител на ЦИК Александър Александров припомни, че в събота изтича срокът за регистриране на листите с кандидати и мажоритарните кандидати в районните избирателни комисии.

Независимите мажоритарни кандидати ще бъдат добавени след всички номера, по реда на тяхната регистрация. Най-малката листа ще бъде във Видин - с три мандата, а в София и Варна ще бъдат най-големите листи - с по 12 мандата, посочи Александров.

При тези кандидати, при които се установят несъответствия, регистрацията ще бъде анулирана, съобщи Александров. При това положение партията може в 10-дневен срок от решението да замени кандидата, но не по-късно от 7 дни преди изборите.

До момента са регистрирани 5 социологически агенции - "Сова Харис", "Алфа Рисърч", "Афис", "Скала" и "Галъп Интернешънъл", съобщи Бисер Троянов. Пет са и наблюдателите, които ще следят за законосъобразността в изборния ден - Асоциация "Прозрачност без граници", Сдружение "Корективи", ГИСДИ, "Българско сдружение за честни избори и граждански права - Национална асоциация" и "Българско сдружение за честни избори и граждански права - Плевен".

Споделяне

Още от България