Пет дни коледна ваканция и шест по Гергьовден догодина

Коледната ваканция тази година ще е пет дни, а по Гергьовден догодина ще почиваме шест дни, реши правителството в сряда, след като размести почивните и работните дни през декември тази година и през май 2014 г.

 

Така през следващия месец коледните празници ще започнат от 22 декември (неделя) и ще продължат до 26 декември (четвъртък) включително. 23 декември ще се отработи два дни преди това – в събота 21 декември. Последният ден на годината, който се пада във вторник, пък ще се отработи в съботата на 14 декември и българите ще имат два дни новогодишни празници.

 

Следващата голяма ваканция е обедини дните между традиционно празничните 1 и 6 май включително. Сливането се прави защото 2 май се пада в петък, а 5 май е понеделник. Те стават почивни и ще се отработват в съботните 10 май и 31 май, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

В него се посочва още, че така ще се групират почивните дни, за да не се прекъсва работната седмица и да се осигури по-ефективното им използване, а разместването по Коледа ще предотврати двукратното накъсване на почивни и работни дни около християнския празник.

 

Оставащите след Коледните празници два работни дни - 27 и 30 декември 2013 г. (петък и понеделник), обаче са необходими на финансово-стопанските организации за приключване на годината, допълват от Министерския съвет.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?