Пет факта за Уикилийкс

Пет факта за Уикилийкс

Днес неправителствената организация Уикилийкс навършва 10 години и по този повод Франс прес припомня пет факта, свързани с нея.

10 милиона документа: На 28 декември 2010 г. Уикилийкс публикува десетки хиляди секретни американски дипломатически грами. Публикуването стана с помощта на пет вестника - "Ню Йорк таймс", "Гардиън", "Паис", "Монд", "Шпигел". Именно след това разпространение на над 250 000 секретни документа, разкриващи тайните на американската дипломация, основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж се превърна във враг номер едно на САЩ.

Година преди това Уикилийкс стана известна на широката общественост с публикуването на стотици хиляди съобщения, изпратени до пейджъри в САЩ на 11 септември. После Уикилийкс публикува видео, показващо гаф на американската армия в Ирак, когато при въздушно нападение загинаха двама служители на Ройтерс. След това Уикилийкс публикува и хиляди военни документи, свързани с Афганистан. Като цяло Уикилийкс е публикувала над 10 милиона документа, разкриващи тайни от света на финансите, политиката и дори от света на шоубизнеса, например тайните на компанията Сони пикчърс.

Полемика

В началото Уикилийкс беше плод на международно сътрудничество между математици, по-специално китайски дисиденти и беше насочила разкритията си срещу репресивни режими в Азия, в бившия съветски блок, в страните южно от Сахара и в Близкия изток. Но за 10 години съществуване повечето от разкритията бяха в ущърб на САЩ и често пъти в полза на Русия, както отбеляза в. "Ню Йорк таймс". Русия е заподозряна, че е в основата на изтичане на вътрешни имейли на Демократическата партия на САЩ, публикувани от Уикилийкс това лято.

Уикилийкс също така разкри случаи на шпиониране на съюзници на САЩ, като например френски президенти, германската канцлерка и др. Джулиан Асандж пък редовно е канен в прокремълската телевизия Ръша тудей, в която води поредица от емисии. Всичко това се добавя към зачестилите критики към сайта, че излага на риск хората, чиято самоличност разкрива в името на прозрачността. Резултатът беше, че няколко медии и личности се дистанцираха от Уикилийкс, въпреки че Асандж твърди, че работи с над 110 медийни организации по света. Номер две на Уикилийкс Даниъл Домшайт-Бърг се раздели с Асандж, упреквайки го, че е обсебен от властта.

Заповеди за арест: Говорейки за Уикилийкс хората винаги си сещат и за това, че 45-годишният австралиец Асандж е издирван в Швеция в рамките на разследване за сексуални посегателства, датиращи от 2010 г. Той отхвърля обвиненията. За да избегне екстрадиция в Швеция, а после оттам евентуално в САЩ, Асандж от 2012 г. потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон.

Сноудън и Манинг: Изнасянето на поверителни информации нямаше да е възможно без помощта на американския транссексуален военен Брадли Манинг, който днес е Челси Манинг. Той предаде на Уикилийкс 700 000 поверителни документа и през август 2013 г. беше осъден на 35 години затвор. Манинг, който обжалва присъдата си, я излежава при условия на максимална изолация във военен затвор.

Едуард Сноудън, бивш служител на американската Агенция за национална сигурност, който разкри програмите на американското правителство за повсеместно електронно следене, също се ползваше с активната подкрепа на Уикилийкс. Именно Асандж го посъветва да потърси убежище Москва, за да избяга от американското правосъдие.

Холивуд: Холивуд също се вдъхнови от феномена Уикилийкс и посвети на него филма "Петата власт". Той е дело на режисьора Бил Кондън и беше продуцирана от студио Дриймуъркс.

Документалният филм беше показан в Кан през 2013 г. Филмът "Риск" също разказва историята на Уикилийкс. Той е дело на режисьорка Лора Пойтрас, получила Оскар за най-добра пълнометражна документална лента за филма си "Гражданинът 4", разказващ историята на Едуард Сноудън.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?