Пет фирми с глоби заради продажба на кисело мляко в опаковки не по стандарта

Пет фирми с глоби заради продажба на кисело мляко в опаковки не по стандарта

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира пет млечни компании, заради продажба на кисело мляко по стандарт БДС в кофички от полипропилен, вместо посочените по стандарта кофички от полистирен.

Използването на полипропилен, който е по-евтин материал, не е забранено, но тогава фирмите нямат право да подвеждат купувачите, че предлагат кисело мляко по БДС. Това е нелоялна конкуренция спрямо компаниите, които спазват стандарта, посочва антимонополният орган.

По тази причина КЗК налага глоби на "Обединена Млечна Компания" ЕАД (74 186 лв.), на държавната "Ел Би Булгарикум" ЕАД (18 213 лв.), "Комплектстрой" ЕООД (на 11 800 лв.), "Димитър Маджаров - 2" ЕООД (38 915 лв.) и на "Полидей - 2" ООД (16 305 лв.).

"Обединена млечна компания" произвежда млеката "Верея", "Полидей" - "Домлян", "Димитър Маджаров" - "Димитър Маджаров", "Ел Би Булгарикум" - млеката "Ел Би".

Четирите фирми поискаха още преди година стандартът за кисело мляко в частта му за опаковките да се промени, като се разреши да се използва и полипропилен. Искането им обаче беше отхвърлено от Техническият комитет на Българския институт за стандартизация.

 

Фирмите твърдяха, че вкусовите качества на млякото не се променят в PP-опаковки, нито пък се убива живата бактерия. Зад искането им да се промени стандарта в частта за опаковките е основният аргумент, че кофичките от полипропилен са по-евтини.

 

Комисията се е самосезирала, след което е извършила проучване и е установила, че при производството на кисело мляко по стандарт "БДС 12:2010" "Българско кисело мляко" тези дружества използват кофички от полипропилен, вместо разрешените в т. 8.1 от стандарта кофички от полистирен.

По този начин се спестяват разходи, които са обичайни за конкурентите и присъщи за дейността им. От друга страна, дружествата получават възможност да участват на ограничени от стандарта пазари. Тези икономически и търговски ползи дават на предприятията конкурентно предимство пред останалите производители, които добросъвестно се съобразяват с ограниченията на стандарта, констатира КЗК.

 

По стандарт млякото по БДС стандарт трябва да се продава в три вида опаковки - стъкло, керамика и пластмасови кофички от полистирен.

Ако искате да проверите дали млякото, което купувате, е в правилната опаковка, трябва да погледнете маркировката на дъното на кофичката - разрешената опаковка e с маркировка 6 и знак PS, другата е 5 в тригълник и знак PP до него.

Полипропиленът се използва за производство на наилонови опаковки, бутилките, торбички за еднократна употреба, чаши за еднократна употреба, опаковки за замразени храни.

Споделяне

Още от Бизнес