Пет години ще са нужни за пълен ремонт на авариралата Саяно-Шушенска ВЕЦ

Всички агрегати на Саяно-Шушенската ВЕЦ ще бъдат подменени, съобщи във вторник РИА Новости, като се позова на ръководителя на Министерството на енергетиката Сергей Шматко.

За пълния ремонт на централата ще са нужни пет години, добави министър Шматко.

Аварията на Саяно-Шушенската централа, разположена в Източен Сибир на река Енисей, стана в ранната утрин на 17 април. По неназовани засега причини в машинната зала на централата нахлу вода, в резултат на което тя бе частично разрушена и загинаха 74 служители, а един продължава да се води безследно изчезнал.

След аварията ВЕЦ, която е най-голямата в Русия, беше изцяло спряна. По-рано се смяташе, че централата ще бъде възстановена за три-четири години, като експертите прогнозираха, че производството на електроенергия ще започне по-рано.

В централата работят десет блока, всеки с мощност 640 мегавата. При аварията бяха изцяло разрушени три блока, а останалите седем бяха повредени.

Ръководителят на службата за технически надзор Николай Кутин заяви, че аварията е последица от "недостатъци в експлоатацията на втори блок, на който не били монтирани дублиращи захранващи системи, както и на незадействане на системата за защита. Очаква се комисията за разследване на причините да представи заключенията си на 17 септември.

В понеделник министър-председателят на Русия Владимир Путин поиска пълно възстановяване на работата на централата. Той обеща, че правителството ще намери пари за ремонтните дейности. Загубите от аварията се изчисляват на повече от 1 млрд. долара.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?