Пет години трансграничен път между Румъния и България стои затворен

Ако не заработи до края на годината ще трябва да се връщат 6 млн. евро на ЕС

Затвореният граничен пункт в Липница сн.бТВ

Пет години след изграждането на трансграничен път между България и Румъния с евросредства, по него все още не е минал нито един автомобил.

Участъкът между Кайнарджа и Липница струва 6 милиона евро, но граничният пункт стои затворен, съобщи бТВ.

Местните хора в Кайнарджа се шегуват с отсечката, че това е "път за никъде".

Шегата обаче всъщност е истина, защото пътят свършва до огражденията. Същият път за никъде  има и от румънска страна.

По средата стои изграден преди 5 години пропускателен пункт, който дори официално има работно време, но не работи.

За бедната силистренска община Кайнарджа стартът на изграждането на трансграничния път и пропускателния пункт преди 7 години е приет с надежда от местните, защото всеки един пътникопоток създава предпоставки за търговия и туризъм.

17-километровата отсечка между Кайнарджа и Липница в Румъния е готова през 2012 г. Издигнат е и граничния пункт, но оградите така и не падат.

Кметовете от двете страни на границата са все по-притеснени, защото ако до края на следващата година пътят не заработи, парите от Европа  ще трябва да бъдат връщани.

"Община Кайнарджа трябва да върне 750 000 евро, тя няма такъв бюджет, няма откъде да ги върне. Проблемът става проблем", заяви кметът Любен Сивев.

През март Министерският съвет одобри изменение на споразумението с Румъния, според което пунктът ще работи само за превозни средства до 3.5 тона от 8 часа до 20 часа. Откога обаче не е съобщено.

Според кмета на Липница в момента пунктът не покрива изискванията на Брюксел.

"Няма изградени санитарни възли, помещения за Гранична полиция. Няма вода, подаденото напрежение е слабо", обясни кметът на Липница.

Никой от българска страна не се нае да посочи причината за затворения пункт. бТВ не са получили отговор от Министерския съвет кога граничният пункт ще заработи.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?