Пет години затвор за атлета Оскар Писториус

Неговото и на убитата му приятелка семейство приеха присъдата, не е ясно дали обвинението ще я обжалва

Писториус бе отведен под конвой след прочитането на присъдата му, сн. БГНЕС

Съдът в Претория осъди на пет години затвор южноафриканския лекоатлет с два ампутирани крака Оскар Писториус за непредумишленото убийство на приятелката му Реева Стеенкамп. Той получи и три години условно за неоправдано използване на оръжие на публично място.

Още на 12 септември съдът обяви 27-годишния Писториус за виновен в непредумишлено убийство на Стеенкамп и стрелба в ресторант. Обвинението искаше присъда за предумишлено убийство, но това не бе прието от съда.

Сега става ясно, че е отхвърлено и предложението на защитата спортистът да не излежава ефективна присъда, а да изкупи вината си с обществено полезен труд.

Не са съобщени условията, при които присъдата ще бъде излежавана. Защитата на Писториус обяви, че се надява по-голямата част да бъде изтърпяна под домашен арест предвид състоянието на параолимпийския шампион и опасността да не може да се справи със затворническия живот.

Съдебният процес срещу Писториус продължи малко над година и половина. Прокуратурата настояваше присъдата да е значително по-голяма, твърдейки, че става дума за предумишлено убийство. В  крайна сметка защитата успя да издейства по-лекото наказание.

При прочитането на присъдата лекоатлетът се разрида, а след заседанието на съда бе отведен под конвой.

Семейството на Писториус обяви, че е съгласно с присъдата, роднините на убитата манекенка също заявиха, че приемат определеното наказание. От държавното обвинение все още не са казали дали  ще обжалват съдебното решение в законовоустановения срок от 14 дни.

Чичото на спортиста – Арнорд Писториус, каза че "Оскар ще използва тази възможност, за да плати своята цена към обществото".

Произнесената присъда срещу Писториус раздели публичното мнение. Според едните наказанието е твърде меко и дава лоши сигнали към обществото, други определят присъдата като справедлива.

Параолимпийският шампион застреля приятелката си Реева Стеекамп на 14 февруари миналата година. Писториус отрече да я е убил умишлено и твърдеше, че я е застрелял погрешка през вратата на тоалетната, защото събуждайки се от сън я помислил за крадец. Обвинението твърдеше, че убийството е станало след скандал между двамата навръх Свети Валентин.  

"Той може да не е дръпнал нарочно спусъка... но това не го оневинява за престъплението, извършено с небрежно боравене с огнестрелно оръжие", каза съдия Токозиле Масипа във вторник, обявявайки присъдата срещу Писториус.

Споделяне

Още от Свят