Пет големи петролни фирми са разследвани в Германия за картелни цени

Антимонополната служба в Германия проверява дали петте най-големи вериги бензиностанции са се опитали съвместно да изтикат от пазара по-малките независими конкуренти, съобщава немският в. ФАЦ, цитиран от Ройтерс.

"Това ще помогне за укрепване на конкуренцията от независими бензиностанции срещу олигопола", заявява председателят на ведомството Андреас Мундт.

Заподозрените компании са BP/Aral, Esso, Jet, Shell и Total.

Според предварителните данни, на определени места те системно са продавали горива на цени по-ниски от цените на едро, за да изтикат своите конкуренти от бизнеса. Освен това, те са предлагали горива на независимите оператори на по -високи цени на едро в сравнение с тези, на които са продавали на собствените си бензиностанции.

Това е сигнал към петте големи, че ние приемаме сериозно отправените обвинения, посочва Мундт.

Подозрения, че петте световни петролни компании се сговарят за цените си, се тиражират от години в немските медии, но фирмите отричат подобни практики.

В последно време обаче въпросът за цените на бензина придоби голямо политическо значение заради сериозното поскъпване на горивата.

Независимите бензиностанции заемат около една трета от пазара в Германия, но им се налага да се снабдяват с гориво от същите пет водещи компании.

Властите в Германия не за пръв път се опитват да се преборят с монопола на най-големите петролни фирми, които оперират на местния пазар. Досега обаче не успяваха да открият нарушения на антитръстовото законодателство заради силните колебания на цените на пазара.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?