Пет града ще обновят транспортния си парк през 2014 г.

Петте големи града – София,Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен, ще обновят парка на градския си транспорт през следващата година с повече от 300 млн. лв. по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). Търговете за доставка на 126 газови автобуса, 100 тролейбуса, 20 трамвая и 10 влакове за метрото приключиха, а вече е паднала и последната пречка - подписването на договорите с ОПОС, което ще стане следващата седмица, съобщиха от програмата пред Mediapool.

Близо половината автомобилен парк се подменя в София

С покупката на 126 нови автобуси на метан София ще обнови 40% от остарелия си автомобилен парк, в който има рейсове над 30 години. Изпълнителят на поръчката ще е ясен другата седмица, каза зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. По думите му средно дневно по столичните булеварди и улици се движат 426 автомобила.

Ценовите оферти на двамата кандидати бяха отворени на 16 октомври. Според тях търгът се печели от германската "МАН", която даде 66 млн. лв. без ДДС при прогнозна стойност от 81.1 млн. лв. без ДДС и събра 31.25 точки от максимален брой 40 за влиянието на разходите за гориво, мощността и гаранционните срокове. Другият кандидат беше китайската компания "Джинджоу Юйтонг Бъс" (Zhen Gzhon Jotong Bus), която даде 76 млн. лв. без ДДС и получи и по-ниска оценка по останалите изисквания.

Десетте нови влакове за метрото ще бъдат доставени от руската "Метровагонмаш" за 80 млн. лв. без ДДС. Те ще се ползват по строящите се в момента продължения на метрото до летището и бизнес парка, каза Христов.

Полското дружество "Железопътни превозни средства ПЕСА Бидгошч" ще достави 20-те нови трамвайни мотриси срещу 33.7 млн. евро без ДДС. Те ще стигнат за подмяната на една десета от трамваите в столицата. Новите трамваи ще се ползват по три линии от общо 14-те, каза Христов.

Всички нови возила трябва да пристигнат в рамките на 12 до 16 месеца след подписването на договорите, уточни зам.-кметът по транспорта на София.

100 тролейбуса за Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен

Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен ще получат 100 нови тролейбуса със средства по оперативна програма "Околна среда".

За Бургас е планирана доставка на минимум 22 тролейбуса, за Варна - 30, за Плевен – 40, а за Стара Загора – 8.

Поръчката беше спечелена от чешката "Шкода електрик", която единствена от шестте компании, подали оферти, беше допусната до отварянето на ценовото предложение. Трима от отстранените кандидати обжалваха, като няма яснота как е завършило делото.

Прогнозната стойност на поръчката беше между 81.1 млн. лв. и 97.7 млн. лв. без ДДС.

"Шкода електрик" спечели и поръчката за доставка на 50 нови тролейбуса на София за 27.4 млн. евро без ДДС, която обаче се финансира със средства по оперативна програма "Регионално развитие".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?