Пет грешки най-често пречат на имотните сделки

Пет грешки най-често пречат на имотните сделки

Старт на продажбата на имот на завишена цена и неугледен вид, предлагането му чрез много агенции, липсата на гъвкавост за огледи и водене на преговори са петте най-често допускани грешки от продавачите, които костват нерви и може да провалят сделката, смятат от консултантската агенция "Бългериън Пропъртис".

Тя препоръчва на продавачите да не забравят, че купувачите са добре информирани за цените и никой няма да плати по-висока от пазарната стойност на предлагания имот. Пускането на имот на завишена цена с мотив оставяне резерв за преговори отблъсква проявилите интерес и те дори не влизат в контакт. Така имотът остава извън пазара, продажбата му отнема много по-дълго време от нормалното, а резултатът често е по-ниска цена от първоначално възможната. Така че, загърбете сантиментите и съветите на приятели, както и информация кой за колко скъпо си бил продал апартамента, следвайте пазарните принципи, съветва агенцията.

Макар да изглежда логично имотът да се обяви за продажба през много агенции, за да се намерят възможно най-много потенциални кандидати, това може да изиграе лоша шега. Причината е, че повечето агенции рекламират основно в няколко портала за имоти и в един момент обявата за имота се появява на едно и също място, но дублирана многократно, при това с вариации в цената (често дори без ваше знание), площта или други важни параметри.

Така обявата става съмнителна и се стига до редица недоразумения, загуба на време и дори подбив на цената. Съветът на специалистите е да се избере една агенция, с която да се подпише договор с ясни ангажименти и срокове, и ако не се справи, тогава да се смени посредникът.

Груба грешка на продавачите е да публикуват снимки на предлагат имот в неугледен вид, с течове и стари мебели. Направете основно почистване, изнесете всички мебели, дори направете малък освежителен ремонт, за да има добър вид и да привлече купувачи, съветват от агенцията.

Възможността за огледи извън работно време и в почивните дни ще помогне много, тъй като купувачите обикновено са заети работещи хора. Координиране с брокера на възможни часове и дни за огледи или поверяване на ключ на агенцията и съдействие от близки за осигуряване на достъп до имота ще доведе по по-бърза сделка. Преди огледи винаги проветрявайте и оглеждайте дали няма неочаквано изникнал проблем, който може да отблъсне кандидат-купувачите, препоръчват от "Бългериън Пропъртис".

Според нейните експерти, понякога в желанието си да постигнат своето, продавачите изпускат добри възможности, защото не са готови на преговори. Има редица примери за разумни предложения от страна на купувачите за договорка в цената или други параметри по сделката, които дори не биват изслушвани от продавачите.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?