Пет хиляди джихадисти са струпани в затвор на сирийските кюрди в Северна Сирия

Пет хиляди джихадисти са струпани в затвор на сирийските кюрди в Северна Сирия

Пет хиляди предполагаеми джихадисти са струпани в затвор на сирийските кюрди в Северна Сирия, предаде Франс прес. Екип на френската агенция е получил изключителен достъп до този център за задържане, намиращ се в сирийската провинция Хасакия.

Журналисти на агенцията са констатирали, че в затвора сред хилядите задържани има десетки деца. Затворниците с изпити лица носят оранжеви затворнически дрехи, горещината в затвора е задушаваща, а зловонието нетърпимо. Повечето от задържаните там са сирийци, тунизийци, мароканци, саудитци, но има и европейци и дори американци, са констатирали журналистите. Нито един от тези затворници засега не знае, че лидерът на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади е бил убит в неделя при американска операция в Североизточна Сирия.

В болничното крило на този затвор има около 300 ранени затворници, но в действителност в самия затвор около една трета от затворниците, тоест около 1500 души са също болни и ранени, разказва директорът на затвора, който се представя само с името Шерхат.

Понастоящем около 12 000 джихадисти на ИД, сред които между 2500 и 3000 чужденци, произхождащи от 54 страни, се намират в затвори на кюрдските сили. Вашингтон твърди, че от началото на турската офанзива в Североизточна Сирия над 100 затворници от ИД са успели да избягат от кюрдски затвори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?