Пет хиляди джихадисти са струпани в затвор на сирийските кюрди в Северна Сирия

Пет хиляди джихадисти са струпани в затвор на сирийските кюрди в Северна Сирия

Пет хиляди предполагаеми джихадисти са струпани в затвор на сирийските кюрди в Северна Сирия, предаде Франс прес. Екип на френската агенция е получил изключителен достъп до този център за задържане, намиращ се в сирийската провинция Хасакия.

Журналисти на агенцията са констатирали, че в затвора сред хилядите задържани има десетки деца. Затворниците с изпити лица носят оранжеви затворнически дрехи, горещината в затвора е задушаваща, а зловонието нетърпимо. Повечето от задържаните там са сирийци, тунизийци, мароканци, саудитци, но има и европейци и дори американци, са констатирали журналистите. Нито един от тези затворници засега не знае, че лидерът на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади е бил убит в неделя при американска операция в Североизточна Сирия.

В болничното крило на този затвор има около 300 ранени затворници, но в действителност в самия затвор около една трета от затворниците, тоест около 1500 души са също болни и ранени, разказва директорът на затвора, който се представя само с името Шерхат.

Понастоящем около 12 000 джихадисти на ИД, сред които между 2500 и 3000 чужденци, произхождащи от 54 страни, се намират в затвори на кюрдските сили. Вашингтон твърди, че от началото на турската офанзива в Североизточна Сирия над 100 затворници от ИД са успели да избягат от кюрдски затвори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят