Пет хиляди заменки с ниви дадени на прокурор

Пет хиляди заменки с ниви дадени на прокурор

След като Европейската комисия ни заплаши със нови санкции заради неизгодни за държавата замени на ниви, земеделското министерство реши да предостави за проверка на прокуратурата списък с 5000 сделки, извършени в периода 1998 – 2009 г.

Държавното обвинение ще преценява има ли престъпление и чия е отговорността. На въпрос как прокуратурата ще се справи с проверката на огромния брой договори, земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че ще се гледа само списъка и ако има нещо съмнително, сделката ще се разследва. Запитан дали няма да е по-ефективно собственото му ведомство да проучи сделките и да отдели тези, които будят подозрение, Найденов отговори, че МЗХ няма капацитета да го направи, някоя сделка можело да се пропусне, а и не са разследващ орган.

В същото време до 20 дни България трябва да изпрати в Брюксел официална позиция по запитването на ЕК има ли неправомерно предоставена държавна помощ при замените с нивите.

Това е второто предупреждение за санкции от страна на ЕК, като първото бе за сделки с гори. Тогава правителството отговори, че замените ще се разглеждат като престъпление, за което вече има повдигнати обвинения срещу бившия шеф на агенцията по горите Стефан Юруков. Бившият земеделски министър Валери Цветанов пък се сдоби с обвинение заради сделки със сгради и земи на техникумите и структури на Селскостопанската академия.

Новото предупреждение от Брюксел идва след жалба от българсак неправителствена организация за съмнителни 5 сделки от 2006 и 2007 г., които са ощетили държавата с около 8.5 млн. евро. В сигнала има данни и за други 15 замени от 2009, които будят подозрение.

Съмнителните замени са в районите на Камчия, Перелик, Сапарева баня, Бургас и Каварна. Сделката в Каварна от края на 2007 г. е за 287 дка. Одобрена е от тогавашния земеделски министър Нихат Кабил. Парцелът е купен от от добричката фирма "КИА-2000", собственост на Иса Сали Феим. През лятото на 2008 г. теренът е обявен за продан за 8.7 млн. евро.

През май 2006 земеделското министерство заменя 1965 дка държавни ниви в района на Перелик, Смолянско, които са оценени на 275 116 лева. По пазарни цени обаче имотът се оценява на 59 млн. лева. Не е посочена фирмата "бенефициент". Знае се обаче, че одобрените замени на гори и ниви в Смолянско в периода 2004 – 2007 г. са в полза предимно на "Туристическо-спортен център Перелик", представлявано от Кирил Асенов. Дружеството възнамерява да построи ски-зона в района.

Сред спорните сделки са и за 1761 дка в Сапарева баня, 101 дка в Бургас и 403 дка в Камчия. Освен за петте сделки от 2006 и 2007 г., Европейската комисия се съмнява и за още 15, извършени през януари 2009 г., когато земеделски министър е вече Валери Цветанов. Те са в Созопол, Несебър, Разлог и Панчарево, а цените на някои терени са десетократно по-ниски от пазарните за района.

Освен двата списъка със спорните 20 договора, земеделското министерство е преценило, че трябва да предостави на прокуратурата списък с всички замени на ниви за период от 11 години. За това време са сменени 450 хил. ха.

Споделяне

Още по темата

Още от България