Пет извода от изборите във Великобритания

Джереми Корбин, сн: ЕПА/БГНЕС

Шоковата загуба на Консервативната партия може да потопи Великобритания в несигурност няколко дни преди очакваното официално начало на преговорите за Брекзит. Вчерашният вот обаче води и до пет извода.

Тереза Мей е най-големият губещ в изборите

Консервативната партия на Мей, която първоначално бе сочена за голям фаворит, губи места в парламента. А Мей бе поискала от избирателите да ѝ дадат възможността да разполага с по-голямо мнозинство, за да преговаря за Брекзит. Очакванията ѝ не се оправдаха. Тя допусна същата грешка като предшественика си Дейвид Камерън, който насрочи референдума за Европа и Брекзит миналата година, за да заглуши гласа на най-заклетите еврофоби в партията си. Избирателите не подкрепиха идеята за оставане в ЕС, както искаше Камерън, и в крайна сметка той подаде оставка.

Джереми Корбин се съвзема

Лейбъристката партия на Корбин се очертава да има повече депутати в сравнение с предишния парламент. Така нейният лидер спасява образно казано главата след опити за вътрешеннопартийни преврати срещу него. Досега центристите в партията му не търпяха неговите радикални идеи, смятайки, че те пречат на лейбъристите да стигнат до властта, но сега Корбин може да се наслаждава на победата си в момент, в който всички прогнозираха горчиво поражение за него. По време на кампанията той се показа близък до хората и до техните безпокойства, противно на Мей и това очевидно даде резултат.

Шотландските националисти пострадаха

Изненадата на тези избори бе лошото представяне на Шотландската националистическа партия, очертаваща се да изгуби 20 места. Израз на нейното поражение е, че бившият ѝ лидер Алек Салмънд и фигура номер две в партията Ангъс Робинсън не бяха преизбрани в избирателните си окръзи. Самата лидерка Никола Стърджън призна, че това е много лоша новина за партията и за нейните амбиции да организира втори референдум за независимост на Шотландия.

ЮКИП изчезва от парламента

Досега Партията за независимост на Обединеното кралство - ЮКИП, имаше само един депутат, но сега се очертава тя да го изгуби. Въпреки това тази антиимигрантска и еврофобска политическа сила беляза историята на страната, като беше пламенен защитник на каузата Брекзит - нещо, което се очертава да се случи. След това нейният лидер Найджъл Фараж се оттегли от поста и партията потъна във вътрешни караници и психодрами.

Брекзитът е разтърсен

Тереза Мей не получава ясен мандат, който искаше, за да води преговорите за Брекзит и сега има несигурност как ще се развие този процес. Вотът на избирателите, който не даде искания от Мей мандат на абсолютното мнозинство, за да води тя преговорите с по-голяма свобода, говори за едно нещо. Избирателите може би искат един по-мек Брекзит от този, за който се застъпва Мей, която иска излизане от европейския единен пазар и подновяване на контрола по границите с оглед ограничаване на имиграцията. Сега Мей ще се окаже в трудно положение и това ще бъде забелязано от европейските лидери, от Ангела Меркел, от Еманюел Макрон и може да окаже влияние в преговорите за Брекзит. Мей може да поиска разни неща в хода на преговорите, но ЕС може да ѝ отговори уклончиво: "Ще видим".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят