Пет компании проявяват интерес към приватизацията на румънски дружества за дистрибуция на газ

Пет европейски компании са подали нови писма за интерес към приватизацията на румънските дружества за дистрибуция на газ Дистригаз Суд и Дистригаз Норд, съобщават днешните румънски вестници.

Руската компания Газпром, германската Винтерсхал, германската Е.ОН Рургаз, френската Газ дьо Франс и италианската Енел са изразили намерението си да участват в процеса на приватизация на Дистригаз Норд, съобщи румънското министерство на икономиката. За приватизацията на Дистригаз Суд писма за интерес са подали Газпром, Е.ОН Рургаз, Газ дьо Франс и Енел.

Министерството на икономиката обяви през декември за продажба на стратегически инвеститори 30 процента от акциите на дружествата Дистригаз Суд и Дистригаз Норд, като инвеститорът следва да увеличи дела си до 51 процента чрез увеличаване на капитала.

Едно от поставените условия към потенциалните инвеститори е годишен приход от над един милиард долара през последните три години, получен от дейности в сектора на природния газ и енергийната система.

Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната финансова корпорация изразиха интерес за участие като финансови инвеститори в приватизацията на двете компании.

След приключването на сделката работещите в двете дружества ще могат да придобият два процента от акциите. По-късно пакетът акции, собственост на работниците, може да бъде увеличен до осем процента от капитала. Министерството на икономиката очаква процесът на приватизация на двете компании да приключи през първата половина на тази година.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?