Пет на сто от построените хотели ще са "мъртва зона" до 10 години

След десет години пет на сто от хотелската застроена площ ще се превърне в "мъртва зона" на "оскелетели" и изоставени хотели с отмъкнати дограми, кабели, подови покрития, липсващи прозорци и без покриви. Това заяви във вторник директорът на Института по анализи и оценки в туризма Румен Драганов, цитиран от БТА.

В момента 20 на сто от хотелите в страната са затворени, от тях поне пет на сто са изцяло икономически несъобразени както като местоположение, така и като обем, материали и вид. Тези хотели, ако до месеци или година не бъдат преструктурирани, ще продължат да носят загуби за собствениците им, казва Драганов.

Според президента на "Алматур" Любомир Панковски всеки хотел е бизнес-проект и, ако той се окаже нецелесъобразен, не само може да бъде изоставен, но дори и съборен. Панковски не се ангажира с процент на бъдещите "мъртви зони", защото той най-вече зависи от бизнес-поведението на собствениците.

Експертите смятат, че едно от спасенията за хотелите кандидати за "мъртви зони" е незабавното им преструктуриране и смяна на предназначението им като например в болници, хосписи, домове за възрастни хора и дори затвори, в детски лагери, бизнес-сгради или апартаменти, които да се продадат като недвижими имоти. Все пак засега е рано да се говори за появата на такава тенденция в страната.

Драганов отбеляза, че над 700 обекта - хотели, апартаментни комплекси или имоти по-големи от обикновена къща, вече са обявени за продан.

Негативната тенденция се очаква да засегне и голяма част от апартаментните комплекси, които в рамките на следващите две – три години ще се превърнат в тегло за собствениците им, каза Драганов. Според него решение за съдбата на подобни обекти е чрез нормативни промени незабавно да се позволи въвеждането на системата тайм шеъринг в България.

Става дума за промяна в закона за собствеността, която да позволи повременна продажба на имоти. Сега по закон един имот може да се продава на идеални части. С промените ще може един имот например да бъде разделен повременно на 12 части и да има 12 собственика, които ще могат да го използват по един месец в годината.

Сега покупката на къща за една година не излиза изгодно заради високата цена и заради това, че къщата обикновено не може да се ползва повече от един месец, каза Драганов. Според

Панковски въвеждането на тази система ще е добър вариант за менажиране и споделяне на собствеността в подобни имоти. Това е форма, която работи по света и няма причина тя да не бъде предложена като вариант, допълни той.

Споделяне

Още от Имоти