Пет общини във варненско остават в бедствено положение

Пет общини във варненско остават в бедствено положение

Пет общини във Варненска област в неделя остават в бедствено положение - Аксаково, Бяла, Вълчи дол, Ветрино и Суворово. Основната причина е тежката пътна обстановка. Непроходими пътни отсечки има и в още една община в областта - Провадия.

Пътищата Варна-Бургас и Варна-Балчик са вече отворени. Рано тази сутрин родилка от Вълчи дол е извозена с тежка техника към Варна. Летището във Варна работи нормално при зимни условия.

Отменени са учебните занятия във Варна за понеделник.

Снеговяванията освен във варненско затрудняват пътното движение и в областите Шумен, Добрич, Разград, Силистра и Бургас.

На места има и затворените пътни участъци: по автомагистрала "Тракия"  (Бургас – Карнобат) и Царево - Резово в Бургаска област, а във Варненска област - по автомагистрала "Хемус", Суворово - Вълчи дол - Добрич, Аксаковска  панорама - с. Кичево,  Варна - Девня - Шумен. В обл. Добрич са затворени всички пътища без Добрич - Варна, Добрич - Балчик.

Всички общински училища в Балчик  остават затворени  заради тежката зимна обстановка, съобщиха от кметската управа. Неучебни ще бъдат дните от 25 до 27 януари включително заради много ниските температури. Учебните занятия бяха преустановени на 19 януари след обилния снеговалеж, който затвори много пътища.

Военнослужещи от поделения в Балчик  вече пети ден помагат при разчистването на пътищата и доставката на хляб в населените места в общината.

Четирийсет и една машини, сред които и два роторни снегорина, работят за почистване, разширяване от снежните натрупвания и опесъчаване на пътищата в Силистренска област. От автогарата в Силистра вече пътуват автобуси за селищата от областта, за съседните областни центрове и за вътрешността на страната.

Затворена за движение е отсечката между селата Богорово и Кайнарджа по пътя Силистра - Добрич. Обходният маршрут е през с.Войново. Отклонение има и по околовръстния път от Тутракан в посока за Силистра.

Четири села в ямболската община Стралджа са без електричество - Палаузово, Недялско, Джинот и Воденичане, екипи на ЕВН възстановяват мрежата.

Най-ниската температура през нощта е измерена в Драгоман - минус 17 градуса, съобщиха от НИМХ на БАН. В Добрич и на нос Калиакра, както и в Севлиево са измерени минус 16 градуса, минус 15 е било в Разград, а в Русе, Силистра и в Шабла - минус 14 градуса. Студеният северен вятър е достигал до 50 километра в час на нос Калиакра, в района на Шабла и на нос Емине. Подобни пулсации е имало в първата част на нощта и във Варна, но до сутринта вятърът там е отслабнал.

Все пак измерените през нощта температура са все далеч от абсолютните минимуми за днешния ден. На 24 януари 1942 година в Казанлък и Чирпан са измерени минус 33 градуса, а в Кнежа - минус 35 градуса. Минус 34 градуса бяха измерени в Севлиево през февруари 2005 година.Най-студено на днешния ден е било в София през 1941 година - минус 28 градуса.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?