Пет общини вече са с одобрени планове за финансово оздравяване

Пет общини вече са с одобрени планове за финансово оздравяване

Пет са вече общините, които имат одобрени от Министерството на финансите планове за финансово оздравяване, става ясно от съобщение на ведомството.

Това са Перник, Белово, Тетевен, Септември и Велинград.

Одобрението на оздравителния план от финансовия министър е условие за получаване на безлихвен заем от държавата.

Първите два заема за финансово оздравяване на местната власт станаха факт преди около 2-3 месеца, когато де факто заработи приетият още в средата на миналата година нов механизъм за подпомагане на закъсали общини. В началото на март се разбра, че Перник е получила 4 млн. лв., въпреки че първоначалното ѝ искане беше за 20 млн. лв., а Белово – 2 млн. лв. Велинград получава 3 млн. лв., Септември - 3.35 млн. лв., а Тетевен - 1.1 млн. лв.

От началото на 2017 г. в процедура на финансово оздравяване са 32 общини.

Техните просрочени задължения към 31 март 2017 г. са в размер на 113 млн. лв. Задълженията им за разходи са в размер на 123 млн. лв., като при 22 от общините делът им спрямо годишния размер на разходите все още надвишава законовото ограничение от 15 на сто. Поетите ангажименти са за 199 млн. лв., като при 7 от общините делът им спрямо годишния размер на разходите все още надвишава 50 на сто, което е таванът по закон, посочват още от МФ.

Просрочените задължения на всички общини в края на първото тримесечие са в размер на 185.6 млн. лв.

Общинският дълг и общинските гаранции пък възлизат на 1.24 млрд. лв., като дългът на Столична община формира близо 52% от сумата. Спрямо края на 2016 година размерът на задълженията намалява с 11.5 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?