Пет организации се борят за запазване на конната база в Борисовата градина

Пет организации се борят за запазване на конната база в Борисовата градина

Пет неправителствени организации - Фондация "Вземи ме вкъщи“, Фондация "Център за рехабилитация посредством хипотерапия, терапевтична езда и зоотерапия“, Фондация "Форум“, Сдружение "РПЦ - На ти с природата" и Сдружение "Приятели за животните“ потърсиха гражданска подкрепа за защита на конната база в Борисовата градина, чието преместване фигурира в проекта за Подробен устройствен план на софийския парк.

Броени дни след старта на петиция, адресирана до Столичен общински съвет и Столична община, стотици граждани вече подкрепиха инициативата, която настоява за преработване на предложения Подробен устройствен план на Парк "Борисова градина“, с цел запазване на настоящото местоположение на конната база.

В петицията, подкрепяна онлайн и с подписи на място в конната база, се изразява позиция, че сегашната локация на конната база в централната част на Борисовата градина е най-подходящата за всички посетители на парка, защото осигурява на деца и възрастни лесен достъп и желан контакт с красивите коне.

Подкрепилите подписката се обявяват против предложеното в Проекта за подробен устройствен план на парк "Борисова градина“ преместване на спортното съоръжение в труднодостъпния район на "Ловен парк“. Гражданите настояват за запазване на удобното и транспортно-обезпечено местоположение на базата, осигуряващо възможност на всички посетители да се радват на гледката на коне и ездачи по време на тренировка и в почивка, както и на желаещите да практикуват конен спорт.

Петицията настоява идеите за промени в Парк "Борисовата градина“ да бъдат подлагани на широко обществено обсъждане, при пълна информираност и прозрачност по отношение на планираните разходи и тяхната целесъобразност. Стотиците, подписали документа, изискват от общинските власти да зачитат желанията на гражданите, да не взимат решения и да не предприемат действия, противоречащи на заявената воля на жителите на града.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?