Пет партии официално дадоха началото на новия СДС

Участниците се обявиха за алтернатива на статуквото и опоненти на "четворната коалиция БСП-ДПС-ДСБ и Кунева"

Снимка: БГНЕС

Новата коалиция "Съюз на демократичните сили" бе официално представена в четвъртък. Освен Съюза на демократичните сили (СДС), оглавяван от Емил Кабаиванов, в него влизат "Обединени земеделци", Движение "Гергьовден", Радикал-демократическата партия и Българската социалдемократическа партия. Пред медиите представители на петте партии подписаха документ за политическо партньорство.

"Ние сме искрено събрани – имаме общи принципи, общи идеи и общи цели. Няколко пъти България е била пред съдбовен избор. Моментът е съдбовен. Ние се изправяме пред очите на българските граждани с лицето на хора, които не са участвали в провалени управления и не са участвали в корупционни цели”, каза Кабаиванов, който освен лидер на СДС е и кмет на Карлово.

Той допълни, че новата коалиция не се събира само заради предстоящите парламентарни избори.

"Ние сме съюз от истински партньори. В нашите листи ще видите нови хора, чисти хора, хора с политически опит, но неучаствали в корупционни схеми. Убеден съм, че към нас ще се присъединят още обединения и граждански сдружения", каза Кабаиванов.

В коалицията се очакваше да участва и сдружение "Патриот", но в последния момент те се отказаха. Сдружението бе учредено от трима бивши членове на "Атака" и депутати в 41-то Народно събрание - Огнян Тетимов, Валентин Николов и Димитър Карбов. В открито писмо тримата обявиха, че се отказват от участие в листите и предлагат на тяхно място да влязат представител на гражданските движения на протестиращите.

Mотивът им е, че през последните няколко седмици са станали свидетели на цинично и популистко отношение на политици и партии спрямо протестиращите, обещавайки им пряко представителство в листите си, без да го изпълняват.

Тримата от "Патриот" бяха тези, които внесоха номинацията на прокурорката Галя Гугушева за конституционен съдия по искане на Емил Кабаиванов. Лидерът на СДС допря до тяхната помощ, след като депутатите на СДС отказаха да сторят това.

След този скандал СДС се разцепи и бе създадено сдружението от напуснали "Единство", което за изборите се регистрира под името "Синьо единство". Промяната в името се наложи заради претенцията на СДС на Емил Кабаиванов върху името "Синята коалиция".

След подписването председателят на ПП "Обединени земеделци" Петя Ставрева обяви, че новата коалиция е алтернатива на политическото статукво. "Изправени сме пред съдбовни избори. Нуждаем се от разумна алтернатива на хаоса, на популизма и на политическата олигархия. Ще предложим работещи решения – за повишаване на доходите, за развитие на регионите, за подкрепа на малкия и среден бизнес. Време е преходът да свърши и да започне нов период на нормалност – без сенки от миналото, без задкулисни игри и манипулации”, каза тя.

"Съюзът на демократичните сили гарантира на българските избиратели нормалност, предвидимост, отговорност", каза председателят на Радикал-демократическата партия Захари Петров. "Участваме в изборите, за да сложим едно ново начало за морал в политиката, за нормалност в отношенията между политически субекти”.

По-категорична позиция къде ще е новият СДС обяви лидерът на "Гергьовден" Любен Дилов - син, едно от лицата, представени като неопетнени и неучаствали в провалени управления.

"Отвратително впечатление ни прави тайното сглобяване на четворната коалиция – БСП, ДПС, ДСБ и Меглена Кунева. Това е непочтена сделка", посочи Дилов основния си противник след изборите. Според него сглобяването на новата коалиция, която има намерение да управлява държавата след изборите, може да се види на живо от заседанията на ЦИК, които се предават онлайн.

Дилов препоръча да се следят заседанията на ЦИК. Там можело да се види всичко, срещу което са говорили хората на протестите, можело да се види как БСП и ДСБ заедно бранели Иван Костов.

"Листите ни са почти готови, те са отворени и постоянно влизат и излизат граждани", продължи лидерът на "Гергьовден", който е и учредител на ръководеното от Слави Бинев сдружение ГОРД.

"Гергьовден” винаги е заставала на позицията на дясното. Ние сме формация, която иска да познава поименно избирателите си. Пускаме новите лица напред. 90% от "Гергьовден” са нови лица, млади хора, моята фъфлеща личност е само за гаранция”, каза Дилов.

Споделяне

Още от България