Пет партии призоваха БНБ да не разрешава на Мавродиев да оглави Банката за развитие

Стоян Мавродиев

Пет партии - "Да, България", ДСБ/"Нова република", "Зелените", БЗНС и ДЕОС, призоваха в отворено писмо Българската народна банка (БНБ) да не позволява кадърът на ГЕРБ Стоян Мавродиев да оглави Българската банка за развитие (ББР).

В писмото партиите изтъкват, че Мавродиев няма опит като банкер, а мандатът му като ръководител на Комисията за финансов надзор бе белязан със скандали.

Преди няколко седмици в БНБ бяха внесени документи, с които се иска одобрение на кандидатурата на Мавродиев, на негов приближен и на шеф на дирекция в ББР за ръководни постове в ББР.

По закон всеки член на управата на банкова институция трябва да получи разрешение от БНБ, за да може да заеме съответната длъжност. Критериите са формални – кандидатът да не е осъждан за умишлено престъпление, да не е бил шеф на фалирало дружество или банка през последните две години и т. н. Има и изисквания за професионален опит, на които Мавродиев отговаря.

Ако биографията на кандидата отговаря на формалните критерии, БНБ не може да откаже одобрението. В случая то трябва да бъде издадено от подуправителя, ръководещ "Банков надзор" - Димитър Костов, като той трябва да вземе решение в 30-дневен срок от подаването на документите.

Въпреки това петте партии считат, че БНБ може да откаже разрешителното, позовайки се на съображения за неговата "надеждност" и "пригодност".

"Мавродиев доказано се провали като председател на Комисия по финансов надзор, която трябваше да се задейства и предотврати престъпната схема КТБ - банката и свързани с нея лица са поднадзорни на ръководената от Мавродиев институция и се ползваха с неговото благоволение. Загубите за обществото са над 4 млрд. лева плюс стотици милиони инвестиции, загробени в акции и облигации на свързани с КТБ лица", пише в писмото на партиите.

"Мавродиев е известен експерт в предоставянето на услуги за създаване на офшорни компании и сметки, което очевидно е важен елемент от неговия професионализъм да стане и директор на държавна банка с 2.2 млрд. лв. активи - подкрепен от правителството. Спорната репутация на новия банкер е затвърдена и от свързването на името му с делото за "кокаиновия крал" Евелин Банев-Брендо, наред с множеството информации за неговия управленски провал в КФН и забъркването му в редица скандали", посочват още те.

Наскоро финансовият министър Владислав Горанов прехвърли ББР като "горещ картоф" на колегата си Емил Караниколов, като неофициално се говори, че причината е именно натискът от "Обединени патриоти" за назначаването на Стоян Мавродиев за шеф на банката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес