Пет партии се обявиха срещу рестарт на АЕЦ "Белене"

Пет партии се обявиха срещу рестарт на АЕЦ "Белене"

Срещу опитите да се възобнови спрения строеж на АЕЦ "Белене" и за либерализацията на пазара и изграждане на гъвкави мощности близо до потребителите, се обявиха в обща официална позиция партиите "Да, България“, ДСБ/Нова Република, Зелените, Български земеделски народен съюз и ДЕОС.

Според тях правителството на ГЕРБ предава данъкоплатците като продължава опитите за реализация на "мегаломанският проект Белене".

Във вторник премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската ядрена корпорация "Росатом", за да обсъдят, по думите му, оползотворяване на изписаните 3 млрд. лв. край Дунав, имайки предвид изработеното от руснаците оборудване за АЕЦ "Белене". Част от него бе доставено през март 2017 г., остатъкът се чака до края на годината, по думите на енергийния министър Теменужка Петкова. Тя обясни още, че именно тази пратка е била обсъдена с премиера и разговорът на толкова високо ниво е било заради атаките на опозицията относно наличието на платеното след арбитражно решение оборудване за 1.2 млрд. лв. Друга тема е бил договорът с "Росатом" за консервация на изработеното, чието сключване предстои.

Петкова обаче каза също така, че не е изключено "Росатом" да бъде поканена за инвеститор в прекратения ядрен проект. Така тя потвърди, че правителството на ГЕРБ, което през март 2012 г. спря проекта с мотив, че няма пари, сега прави всичко възможно, за да го рестартира. Самата "Росатом" неведнъж предлагаше да стане втори по големина акционер в проекта след държавната НЕК и дори бе намерила двама чужди инвеститора – финландската компания "Фортум" и френската "Алтран". В първия си кабинет обаче Борисов не посмя да приеме руското финансиране за проекта и така той бе замразен.

Петте партии посочват в позицията си, че още преди парламентарните избори са предупредили, че ГЕРБ и БСП готвят рестарт на ядрения проект и че е "уговорен мачът”. Готвеното посещение на Путин в България (за март 2018 г. - б.ред.) вероятно се очаква да завърши процеса с фанфари, смятат опозиционните политически сили.

АЕЦ "Белене” е неефективен проект и риск за националната сигурност, заради това, че избраната за проекта площадка е сеизмологично опасна, пише в позицията им. Те настояват да се изясни каква част от поръчаното оборудване е изработена и доставена у нас. Припомня се още, че от 2009 г. ДАНС и прокуратурата разследват този корупционен проект и обвинени са само бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, както и министрите на енергетиката Румен Овчаров и Петър Димитров от БСП и Делян Добрев от ГЕРБ.

"Няма никакъв сериозен анализ, който да показва бъдещ недостиг на електроенергия. В предишен опит да бъде представен такъв анализ се стигна до тежък провал за неговите автори. Те предвиждаха режим на тока в периода 2010-2011 г . без АЕЦ „Белене”. Тези неточни допускания бяха категорично опровергани от времето. Нещо повече в периода 2016 -2017 г. България използва около 50-60% от инсталираните мощности, с изключение на моментите на пиково потребление през най-студените и най-топлите дни, обясняват от партиите.

Според тях страната ни има огромен потенциал за икономия на електроенергия, а свободният пазар предлага достатъчно ефективни решения, които могат да противодействат на повишаването на цените на електроенергията. На този фон е излишно влагането на 20 млрд. евро в атомна централа, още повече, че не е решен проблемът със съхранението на ядрените отпадъци.

При положение, че България не се нуждае от големи производствени мощности за вътрешно потребление, то решението да се строи АЕЦ, за да се захранват чужди икономики в региона за сметка на българите е категорично против националния ни интерес, посочват още петте партии.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес