Пет партии за действията на КОНПИ: В България се установява путински модел

Пет партии за действията на КОНПИ: В България се установява путински модел

ДСБ, Движение "Да, България", БЗНС, Зелените и ДЕОС излязоха във вторник с протестна декларация срещу действията на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) спрямо съсобственикът на "Икономедиа" Иво Прокопиев.

В декларацията се казва, че "режимът на Пеевски-Борисов-Цацаров превръща КОНПИ в инструмент за репресия срещу свободата на медиите и словото". Според 5-те партии това е поредното действие, с което в България се установява сходен на путинския модел, който отрича върховенството на правото и го заменя с държавен криминалитет.

Партиите призовават ЕС да не си затваря очите пред поредното погазване на върховенството на правото у нас.

"Акцията на прокуратурата, КОНПИ и пропагандните вестници, сайтове и телевизии, обслужващи властта, срещу частния бизнес и независимите медии, е показателна за модела, по който се управлява страната", казват формациите.

"Тази атака нито е единична, нито изолирана. Тя следва модела, по който се “селектират” и сплашват всички предприемачи, медийни собственици и активни граждани, които не се поставят безропотно в услуга на властта. Жертвите на този тормоз са стотици – във всички отрасли на бизнеса и всеки по-голям град на страната. Резултатът е монопол на управляващите и техните олигарси върху бизнеса и медиите – от местно до национално ниво", се казва в декларацията.

Обръщаме се и към институциите на Европейския съюз и ги призоваваме да не си затварят очите пред поредното погазване на върховенството на правото в България, настояват още формациите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?