Пет партии започват преговори за нова десница

План от 4 стъпки за изход от политическата криза, първата са избори през септември

В съвместна декларация пет десни партии поискаха оставка на правителството на Орешарски, разпускане на Народното събрание и провеждане на нови избори не по-късно от края на септември.

"Движение България на гражданите", Демократи за силна България, Зелените, Народна партия "Свобода и достойнство" и Синьо единство предлагат четири стъпки за излизане от кризата. В разпространената декларация се казва:

"Втора седмица България се намира в безпрецедентна политическа криза, породена от дълбоко разминаване между очакванията на гражданите и възможностите на политиците в парламента, пише в съвместната декларация. Поводът за протеста бяха безсрамните назначения на хора от олигархията на високи позиции във властта. Същността на протеста е отказът на гражданите да търпят управления, формирани върху задкулисни зависимости. Управления, които отстраняват гражданите от държавата. Правителството е неспособно да формулира обществено приемлив план за излизане от политическата криза".

"Никой от 240-те народни представители не знае и не може да даде адекватен отговор на хората. Нито една от 4-те парламентарни партии не може да посочи решение. Държавните институции са блокирани заради некомпетентност, безсилие и липса на политическо лидерство. 85% от българите подкрепят протеста. Общественият консенсус днес е извън парламента. Днес е нужен ясен план с конкретни стъпки и срокове за излизане от политическата криза", продължава декларацията и посочва четирите необходими стъпки, които трябва да бъдат предприети:

1. В петък 28 юни 2013 г. премиерът Орешарски да декларира пред парламента, че ще подаде оставка не по-късно от 15 юли 2013 г.

2. Парламентарно представените партии незабавно да декларират, че се отказват от мандат за формиране на нов кабинет в рамките на 42-то Народно събрание.

3. Президентът да насрочи предсрочни парламентарни избори не по-късно от края на септември 2013 г.

4. През времето до разпускането си, парламентът да приеме промени в изборния кодекс.

"Ние поемаме ангажимента съвместно с гражданското общество да изработим платформа на единен реформаторски блок за демафиотизация и модерно управление на България" се казва в декларацията.

Документът е първият израз на заявеното намерение на ДСБ да инициира разговори за създаване на широк десен блок за участие в изборите и даване на заявка за бъдещо управление на страната. Досега отговор на това намерение бе даден в декларация от Синьо единство, откъдето обявиха, че ще участват в такива рамкови разговори, които непременно трябва да са публични и предавани на живо за обществеността.

От ГЕРБ също заявиха желание да "загърбят противоречията с ДСБ" и да се включат в създаването на общ дясно-центристки блок, независимо от твърдата позиция на новия лидер на ДСБ Радан Кънев, че ГЕРБ не могат да са част от десния блок.

Преговорите за общ десен блок започват още днес

В сряда лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева обяви, че от партията започват преговори с партиите в дясно и център-дясно, както и с гражданските организации.

Решението за това е било взето от Националния съвет на движението, каза Кунева.

"Назрял е моментът всеки да направи крачка назад от тясно партийните си интереси и егото си, за да може България и реформаторски настроените хора да направя две крачки напред", обяви тя и посочи, че процесът ще бъде максимално прозрачен, а първите резултати се чакат в най-скоро време.

"Искаме да се обединим около оценката на ситуацията, искането за предсрочни избори и нещата, в които вярваме", посочи още Кунева.

Тя коментира, че амбициите на "България на гражданите" са да бъде създадена гражданска платформа. Ръководител на преговорния екип, от страна на движението, ще бъде Найден Зеленогорски, а другият зам.-председател на движението Йонко Грозев води разговори с гражданските организации.

"Ще направя всичко възможно в България да има стабилен и успешен десен проект, който да даде шанс за промяна. Най-важното е, че хората ясно казаха, че така повече не може, че трябва да има морал и че не могат да бъдат игнорирани нравствените ценности за сметка на задкулисието", заяви Зеленогорски.

Той съобщи, че днес в 14.00 ч. започват преговорите с партньорските сили.

Позициите, с които "Движение България на гражданите" влиза в преговорите, са за незабавна оставка на правителство, промени в Изборния кодекс и честни избори в края на септември.

"Демокрацията се лекува с повече демокрация", посочи Зеленогорски, призовавайки правителството да подаде оставка. "Движение България на гражданите" ще настоява да има активна регистрация, за да се изчистят мъртвите души от списъците, както и въвеждането на машинно гласуване.

На въпрос с кои партии ще търси сътрудничество, Зеленогорски посочи, че разговорите започват веднага с ДСБ, Зелените, Синьо единство и "Свобода и достойнство", но също и че могат да се очакват разговори и с други партии.

"С ГЕРБ не можем да разговаряме по никакъв начин, те са другата страна на същата монета - тази на задкулисието и картела. Не мислим, че България трябва да се раздели с това правителство, за да дойде ГЕРБ на власт", коментира още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България