Председателят на БСК Божидар Данев:

Пет правителства заблуждават и бизнеса, и хората

С минус 7% доходност на Сребърния фонд държавата е доказала неспособността си да управлява пари

Божидар Данев, сн. БГНЕС

"Пет правителства не изпълняват своите обещания – непрекъснато заблуждават както бизнеса, така и заетите в икономиката. Редица неща бяха обещавани и нищо не се случи", заяви изпълнителният председател на Българската стопанска самара (БСК) Божидар Данев пред БНР в понеделник. Според него предприемачите са "донякъде стресирани от поведението на политическия елит, който образува тези правителства, той не държи на думата си и притиска непрекъснато бизнеса, работодателите".

По думите на Данев работодателите в България са на път да ще станат изчезващ вид, а "решението на политиците да не обръщат никакво внимание на човешкия ресурс в страната ни – и на заетите, и на предприемачите, в никакъв случай не е продуктивно".

Представителят на бизнес организацията разкритикува правителството за това, че 90 дни откакто е сформирано не е започнала работата на националния съвет за тристранно сътрудничество между управляващи, предприемачи и синдикати.

"Правителството започва да взима решения, които не са обсъдени в Тристранния съвет, което на практика води до обезценяване на неговата дейност и води до задаване на определени въпроси", каза Данев.

Едно от тези решения, взети без дискусия със социалните и бизнес партньори, бе промяната в удържането на вноските за втора пенсия, според която започващите първа работа през 2015 г. ще имат една година да решат дали парите им да отиват в частен фонд и ако не направят това, вноските директно ще отиват в НОИ и те няма да могат да променят това до края на трудовата си кариера. Все пак управляващите дадоха заден за това решение и сега се очаква то да бъде коригирано, като новите лица на пазара на труда ще могат да си местят парите от НОИ.

Според Данев обаче държавата е показала абсолютната си некомпетентност да управлява пари и доказателство за това е постигнатата доходност от минус 7 процента за парите в т. нар. Сребърен фонд, където се правят трансфери от бюджета с идеята със средствата да се подкрепи държавната пенсионна система от 2018 г. като при създаването му дори се коментираше възможността за увеличаване на пенсиите с тези пари.

Към края на 2014 г. в Сребърния фонд има 2 445 430 000 лв., от които 2.444 млрд. лв. са на седмичен депозит при БНБ, според статистиката на финансовото министерство. Според данните през последните три години парите не са изкарвали никаква лихва.

Ако сравните доходността на пенсионните фондове с управлението на Сребърния фонд и капиталовия стълб на Учителския фонд, ще видите драстичната разлика. Държавата просто е изпуснала управлението на Сребърния фонд през годините, коментира Божидар Данев. Според него намаляването на таксата за управление на пенсионните фондове е добра стъпка, но тя трябва да е придружена и с други стъпки.

Данев обяви още, че КНСБ и БСК са разработили рейтингова система за оценка на работодателите в два аспекта. Единият ще е чисто статистически и ще сравнява дружествата в 23 сектора на икономиката. Тази част от данните вече е достъпна онлайн за 2 хил. български предприятия. Във втората си част рейтинговата система ще включва данни дали предприятието е било изградено на зелена поляна или чрез приватизационни процедури, дали има добавена стойност в развитието си, инвестирано ли е в него, развило ли е нови продукти, или се закриват отделни части.

"За първи път ще има една всеобхватна оценка на бизнеса в България. В момента са включени 2000 предприятия. Оценката я правим задължителна за всички по статистическите данни, но там, където се иска качествена оценка, ще има доброволен характер. Тези, които не желаят да се включат, значи има какво да крият", каза Божидар Данев.

Споделяне

Още от Бизнес