Пет родилни зали в "Шейново" оборудвани по последни стандарти

Сн. БГНЕС

Пет родилни зали с най-модерното оборудване в Европа предстои да бъдат открити в общинската болница "Шейново" на 29 юни. За оборудването Столична община е инвестирала близо 800 000 лева.

Директорът на болницата д-р Румен Велев съобщи, че новото оборудване включва акушерски столове, детски кът, в който бебето прекарва първите два часа, специален шкаф, в който се
съхраняват медикаменти за раждане. Залите имат модерни лампи с LED-осветление, които могат да насочват светлината, където е нужно.

Велев допълни, че в новите зали майките, независимо дали са родили естествено, или със секцио, ще могат да са през цялото време с бебетата си, ако го желаят. Те ще могат да ги закърмят още на родилното легло.

Той съобщи още, че от началото на годината в"Шейново" са родени 1000 бебета, а през миналата година ражданията са 2100. 7,4 процента са родените недоносени бебета за 2014 г., което е малко по-ниско от средното за страната – 9.78 на сто. В световен мащаб се раждат около 10 процента недоносени бебета.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че през последните години Столичната община е инвестирала общо 25 млн. лв. за ремонт и ново оборудване на своите болници.

"Правим всичко възможно да направим общинските лечебни заведения по-модерни и по-удобни за пациентите", посочи Фандъкова.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?