Пет ще са приоритетите на европредседателството

България ще е готова със своите теми до края на годината

Пет ще са приоритетите на европредседателството

Пет ще са големите приоритети на председателството на Съвета на ЕС в следващата година и половина, по време на т. нар. трио Естония, България и Австрия.

Министър-председателите на трите държави представиха 18-месечната програма на председателството на Съвета на ЕС, съобщи в петък министър Лиляна Павлова, цитирана от БТА, в кулоарите на Европейския съвет в Брюксел.

Въпросните пет приоритета са икономическо развитие и растеж, сигурност и миграция, икономически и енергиен съюз, промените на климата и Европа като глобален играч на световната сцена. В рамките на тези най-общи теми всяка страна следва да конкретизира приоритети за своето председателство, които не може да отговарят само на нейните външнополитически цели, но трябва да са съобразени и с актуалните въпроси от дневния ред на ЕС.

"Тримата премиери обсъдиха приоритетите. Беше изразена ясната воля, че ще работим в партньорство, в духа на търсене на баланс, консенсус и единство по всички важни въпроси", добави Павлова.
По нейните думи тримата премиери са отбелязали, че триото на председателството се поема в турбулентен момент за Европа.

"Трябва да обединим усилията си, особено по отношение на сигурността, миграцията и обстановката на Западните Балкани", коментира министърът.

Естония поема председателството от 1 юли тази година, а от 1 януари 2018 г. Съветът на ЕС ще бъде оглавен от България. От юли догодина начело на институцията застава Австрия.

България ще е е готова със своите приоритети в края на тази година.

Естония вече обяви най-важните си теми, които са четири – отворена и иновативна европейска икономика, сигурна и защитена Европа, цифрова Европа и свободно движение на данни и приобщаващ и устойчив съюз.

Споделяне

Още от България