Пет страни от ЕС и Италианската църква ще се погрижат за спасени в морето мигранти

Корабът "Грегорети" на италианската брегова охрана

Решение на европейско ниво бе намерено за 131 мигранти на борда на кораба "Грегорети" на италианската брегова охрана, предадоха световните агенции, като цитират съобщение на Европейската комисия.

Пет страни членки на ЕС - Франция, Германия, Португалия, Люксембург и Ирландия, както и Италианската църква са казали, че ще приемат спасените мигранти. Корабът "Грегорети" от няколко дни беше блокиран в пристанището Катания на остров Сицилия.

Новината потвърди и италианският вицепремиер Матео Салвини. Преди това той бе казал, че ще държи мигрантите на борда на кораба, докато други страни от ЕС се съгласят да ги приемат. Сега каза, че до няколко часа ще издаде разрешение те да слязат на брега.

Същевременно германската неправителствена организация Сий Ай съобщи в сряда, че е спасила 40 мигранти от бедстващ плавателен съд на 55 километра от бреговете на Либия. Сред спасените имало и две жени, едната от които бременна, както и бебе и две малки деца, предаде ДПА.

Говорителят на организацията Гордън Ислер каза, че сега спасителите са отправили към съответните власти запитване за акостиране. От географска гледна точка остров Лампедуза в Италия се намира най-близо, допълни говорителят.

Спасените мигранти са от Нигерия, Кот д'Ивоар, Гана, Мали, Конго и Камерун. Те са потеглили от либийското пристанище Таджура близо до Триполи. Там се намира център за задържане на мигранти, който беше подложен на ракетен обстрел в началото на юли, при което загинаха над 50 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа