Пет страни от ЕС създават обща енергийна мрежа

Пет страни от ЕС създават обща енергийна мрежа

Пет страни от Европейския съюз подписаха споразумение за създаване на обща енергийна мрежа, която да облекчи търговията с електричество помежду им. Франция, Германия, Белгия, Люксембург и Холандия имат за цел да създадат общ интегриран пазар на електроенергия до 1 януари 2009 г. Комисарят на ЕС по енергетиката Андрис Пиебалгс заяви, че споразумението ще означава намаляване на цените за потребителите. Той добави, че това ще увеличи сигурността на доставките на електроенергия, предаде Kafene.net.

В момента количествата на електричество, които се продават между държавите от ЕС, са почти незначителни. Това е проблем, който има две страни: най-напред държавата, която се нуждае от електричество, трябва да закупи съответното количество, а след това да осигури капацитет за пренасянето му по съответната разпределителна мрежа.

Белгия, Франция и Холандия обединиха мрежите си през ноември 2006г., а Германия и Люксембург решиха да се присъединят към инициативата по-късно.

Доставките на електроенергия в Европа се превърнаха в сериозен проблем  миналия ноември, когато прекъсване на електричеството в Германия засегна снабдяването на целия континент. Страните на Балканския полуостров също са застрашени от недостиг на електричество през това лято след спирането на два от блоковете на АЕЦ “Козлодуй” по съображения за безопасност.

Споделяне

Още от Бизнес