Пет ваксини в Китай са в трети стадий на клинични изпитания

Пет ваксини в Китай са в трети стадий на клинични изпитания

В Китай се провежда трети стадий на клинични изпитания на пет ваксини срещу коронавируса, разработени от китайски специалисти, съобщи говорителят на външното министерство Чжао Лицзян, цитиран от ТАСС.

От момента на избухването на епидемията от коронавируса китайското правителство утвърди пет технологични подхода към разработване на средства срещу тази инфекция. Става дума за инактивирани (убити), рекомбинантни препарати, ваксини на основата на аденовирусен вектор, на основата на атенюирани (отслабени) грипни вируси, а също на нуклеинови киселини", каза Чжао Лицзян по телевизионния канал Си Джи Ти Ен. Той добави, че "Китай разполага с пет ваксини срещу коронавируса, които в момента преминават трета фаза на клинични изпитания в ОАЕ, Бразилия, Пакистан, Перу и други страни".

Говорителят отбеляза, че "след завършването на изследванията и разработките китайските ваксини ще бъдат възможно най-бързо включени в списъка за продажби, който се регулира от механизма COVAX (Ковакс) и с това ще внесе своя принос за достъпността на препаратите и снабдяването с тях на развиващите се страни в света".

Миналия месец говорителят на китайското министерство на науката и техниката Тян Баого съобщи, че китайски специалисти провеждат клинични изпитания на 13 ваксини срещу коронавирусна инфекция, като 4 от тях са в трети стадий на изпитания.

Ковакс е международен механизъм, създаден от Световната здравна организация съвместно с Глобалния алианс по ваксините и имунизациите и Коалицията за иновации в областта на готовността за епидемии. Той е създаден с цел да се гарантира справедливо разпределение между всички страни в света на ваксините срещу коронавируса. В рамките на този механизъм до края на 2021 г. трябва да бъдат произведени и равномерно разпределени 2 млрд. дози.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?