Пет въпроса на БСП относно проекта

С декларация в подкрепа на проекта за строеж на АЕЦ “Белене“ реагира БСП почти веднага след посещението на премиер Бойко Борисов на площадката на бъдещата атомна централа във вторник. Социалистическата партия коментира като несъстоятелни и некомпетентни твърденията на Борисов за изхарчени милиарди, срещу които няма нищо построено, заявявайки, че 600-те млн. евро са предпроектни разходи.

От “Позитано“ 20 задават също така на правителството на ГЕРБ пет въпроса относно “Белене“.

Първият от тях е “Кога ще бъде обявена позицията на България?“, като червените припомнят, че Борисов е обещал на колегата си Владимир Путин до средата на октомври 2009 г. да обяви решението на кабинета за проекта, а все още такова няма.

Социалистите се интересуват и “Какво означава различното говорене на министрите Дянков и Трайков?“, чиито изявления в последните седмици си противоречат.

БСП пита и “Защо беше изгонен стратегическият инвеститор RWE?“, посочвайки, че хаотичното говорене, разнопосочните послания и смяната на решения (понякога и по три пъти на ден) през последните седем месеца създали атмосфера на несигурност, плашеща чуждите инвеститори.

“Ще бъде ли прието руското предложение за предоставяне на заем?“, чудят се от соцпартията, според която офертата трябва да бъде приета, иначе имало опасност при забавяне на отговора руснаците да я оттеглят.

“Защо се ограничава по географски принцип произхода на потенциални инвеститори?“, питат още от БСП, посочвайки изказвания на финансовия министър от последните дни, че до проекта ще се допуснат само стратегически инвеститори от Европа.

“Такова становище е неприемливо с оглед на добрите отношения и инвестиционните намерения на наши традиционни партньори като САЩ, Корея, Япония и Русия“, заявяват от червената партия.

Споделяне

Още от България