Пет варианта за бъдещето на "Левски"

Пет варианта за бъдещето на "Левски"

Издирваният хазартен бос и собственик на футболния клуб "Левски" Васил Божков каза, че "докато има възможност, ще помага на "сините", но не може да коментира бъдещето на тима в дългосрочен план.

"Съдбата на "Левски" не мога да кажа. Докато имам възможност, "Левски" ще бъде добре. Предполагам, че държавата се притесни, защото казах на феновете на "Левски", че, ако национализират лотарията, няма да мога да издържам клуба. Не знам от какво се притеснява държавата? От протести? От друго?", каза Божков пред бТВ.

Преди ден прокуратурата повдигна срещу него седем обвинения, в това число за ръководител на организирана престъпна група. По това време той вече предвидливо бе напуснал България и както се разбра, не възнамерява да се връща.

От компанията му "Нове холдинг" коментираха, че "очевидно някой иска да сложи ръка на "Левски", но не посочиха конкретни имена.

Така бъдещето на един от най-популярните български клубове отново е поставено под въпрос и става заложник на интереси извън футбола. Към момента публичната информация е ограничена, но въпреки това според източници в "сините" среди се очертават няколко възможни сценарии с различна степен на вероятност.

Първи вариант

След повдигнатите обвинения и предприетите стъпки от страна на държавата да му отнеме лотарийния бизнес, изглежда малко вероятно Васил Божков да възстанови позициите си. Самият той коментира, че явно са твърдо решили да го "премахнат".

За "Левски" основният въпрос е какво смята да прави Божков с мажоритарния пакет от акциите и до кога ще продължи да финансира тима.

Структури около бизнесмена продължават и сега да издържат "Левски", както потвърди самият той. Ако това продължи, Божков ще затвърди влиянието си в определени кръгове сред феновете и ще може да разчита на тяхната подкрепа.

Въпреки че след левскарите има сериозно разделение в отношението към него, има фенове, които са готови да го защитят и дори да протестират в негова защита.

"Гешев (главният прокурор Иван Гешев- бел.ред) пак каза, че никой нямало право да протестира. Всеки има право да протестира! Той бил за протестите, но за протести, които на него му харесват. Ако са ти нарушени човешките права, нямаш право да протестираш ли?", коментира Божков пред бТВ.

Втори вариант

Божков каза, че ще издържа "Левски", докато може. Не е ясно обаче колко дълго ще може.

В момента месечната издръжка на "Левски" е около 2 млн. лева и ако текущите плащания бъдат забавени, това ще генерира силно напрежение, което е трудно да се предвиди накъде ще избие.

Представители на влиятелните фенски организации очакват поне до края на сезона той да продължи да издържа тима.

Трети вариант

Според фенове на тима има теоретична възможност Божков дори да фалира "Левски".

Този вариант обаче не е смятан за вероятен, тъй като така той губи клуба като "разменна монета". Освен това представители на управляващите вече публично заявиха, че "държавата няма да допусне ликвидирането на "Левски".

Четвърти вариант

Практиката досега показва, че спасението на клуба вероятно ще мине през премиера Бойко Борисов, който сам се заяви като "болен левскар".

Той сподели, че предпочитания от него модел за управление на "Левски" е акциите да са в ръцете на феновете. Те обаче не могат да се справят с издръжката на отбора и ще се търси нов собственик.

Не е ясно как точно ще се осъществи прехвърлянето на акциите. Официално 87% от акциите се държат от близкия до Божков - Георги Попов, и вероятно Борисов си представя вариант той да ги предаде на феновете. После ще дойде и новият спонсор, който премиерът ще изнамери.

Според източници от "сините", към момента много сериозно се спряга възможността собствеността на клуба да премине към чуждестранен фонд, тъй като имало заявен интерес в тази посока.

Пети вариант - друг добре известен бизнесмен

От няколко месеца сред "сините" витаят слухове, че новите "назначени" от държавата спонсори на "Левски" може да бъдат бившите собственици на ЦСКА Димитър Борисов и Иво Иванов, които стоят зад комуналната фирма "Титан", или собствениците на "Лудогорец" братя Домусчиеви.

Трудно е да се прецени достоверността на тези слухове, но в държавата няма кой знае колко бизнесмени, които са способни да издържат тим като "Левски".

Предположенията са, че Бойко Борисов ще подходи внимателно към казуса, тъй като за разлика от Божков, "Левски" е близък до сърцето на милиони българи, които за премиера са електорат и той едва ли ще рискува да го изгуби.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт