Пет видински села излизат на протест срещу завод за преработка на автогуми

Жителите на пет видински села заплашват с гражданско неподчинение, ако не спре строителството на завод за преработка на автомобилни гуми. Това обяви във Видин народният представител Емил Георгиев, който е и председател на ПК "Екогласност".

 

Той обяви, че ако до края на август не се спре изграждането на завода, хората от населените места в района ще блокират движението по Дунав мост ІІ. Според него институциите трябва "да слязат" при хората и този проблем да се разреши, тъй като са допуснати редица нарушения, за да бъде построен заводът.

 

Хората от селата Сланотрън, Кутово, Кошава, Гомотарци и Антимово протестират срещу изграждането на завод за преработка на автомобилни гуми в близост до село Сланотрън, сформирали са и Инициативен комитет, предаде БТА.

 

Имат събрана подписка срещу пускането на завода, подкрепена от 1200 души. Според тях, с откриването на предприятието ще се замърси околната среда, ще се изхвърлят вредни емисии във въздуха и ще се наруши екологичното равновесие в района. В началото на този месец местните жители организираха и предупредителен протест на един от подстъпите пред Дунав мост ІІ. Техните аргументи бяха подкрепени от народните представители Емил Георгиев и Филип Попов.

 

Предприятието за преработка на автомобилни гуми е построено от акционерното дружество "Търговска и технологична компания" - София, което е заявило още през 2010 година инвестиционно намерение да изгради такъв обект в землището на село Сланотрън.

 

За извършване на дейността са получени всички необходими разрешителни от държавни институции, а преди няколко месеца и Общинският съвет във Видин е разрешил до обекта да бъде доставено електричество и вода. Направено е и обществено обсъждане, а предприятието е пред пускане, тъй като вече се извършват проби.

 

Технологията, която ще се използва в завода, не е вредна и е разработена от екип от български учени, заявиха собствениците на предприятието.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?