"Пет звезди" поиска от президента още няколко дни за съставяне на правителство на Италия

Луиджи ди Майо и Матео Салвини

Италианското Движение "Пет звезди" поиска от президента Серджо Матарела още няколко дни за съставяне на правителство с крайнодясната партия "Лигата" на Матео Салвини, обяви лидерът на движението Луиджи ди Майо, цитиран от Ройтерс.

"Поискахме от президента на Републиката време за дообсъждане на политиките и съставяне на правителство на промяната за страната ни. Следващите дни ще са решаващи", каза Ди Майо след среща с Матарела.

Двете партии имат крехко мнозинство в парламента, но според медиите все още има спорове кой да е следващият премиер. Очаква се това да не е нито Ди Майо, нито Салвини, а личност, която да е приемлива и за двамата.

По-рано изглеждаше, че Италия, третата икономика в еврозоната, е напът да повери съдбата си в ръцете на двете антисистемни и евроскептични партии. Двете партии постигнаха споразумение за управление в неделя и се очакваше да обявят днес името на премира, който са избрали да оглави бъдещото им правителство.

Лидерите на двете партии трябваше да се срещнат с президента на Италия Серджо Матарела, за да го запознаят с детайлите от постигнатото между тях споразумение.

Кандидатът за премиер трябва да бъде утвърден от президента. Това ще бъде "политик, а не технократ", заяви Ди Майо в края на втория ден от консултациите в Милано с колегата си от Лигата Салвини и главните им съветници.

Според медиите обаче кандидатът трябва да бъде "трето лице", което не принадлежи към нито една от двете партии и освен това трябва да има авторитет в международен план и капацитет да направи съвместима с Брюксел евроскептичната тоналност на бъдещото правителство.

 

Италиански медии вече правят спекулации за името на премиера, който двете партии ще предложат. Споменават се имената на 62-годишния Гуидо Табелини, който е икономист, на дипломатката Елизабета Белони, 59-годишната главна секретарка на министерството на външните работи, на 50-годишния Микеле Джерачи, който е професор по икономика в Шанхай и на президента на италианските корабостроителници Финкантиери, 63-годишния Джампиеро Масоло.

Според италианската конституция министрите в правителството се назначават от президента по препоръка на избрания премиер.

Двете евроскептични и антисистемни партии са постигнали съгласие по въпроса да се промени пенсионната реформа. Тя предвиждаше възрастта за пенсиониране да е 66 години и 7 месеца, а догодина да стане 67 години. Вероятно двете партии ще въведат възможност за пенсиониране при "праг 100", тоест това означава възможност за пенсиониране при сумата 100, получена от събирането на възрастта и годините стаж (например 64 години и 36 години осигурителен стаж). Компромис е бил постигнат и за промяна в плоския данък.

Най-деликатният въпрос между двете партии е този за имиграцията, като Лига защитава по-твърд подход в сравнение с Движение Пет звезди.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа