Пета оправдателна присъда за Николай Цонев

Бившият военен министър оправдан на втора инстанция и по делото "Терем"

Пета оправдателна присъда за Николай Цонев

Софийският апелативен съд (САС) е потвърдил в петък оправдателната присъда, постановена от Софийския градски съд (СГС) на бившия военен министър Николай Цонев по обвинението му за неправомерно увеличаване на капитала на държавното дружество "Терем" ЕАД, съобщи адвокатът му Васил Василев.

Това е петото съдебно решение, оневиняващо Цонев от общо три дела срещу него, които вече са били разгледани до край от магистратите. Той бе оправдан на две инстанции и в процеса за сключване на четири неизгодни сделки през 1999 г. Трето дело с благоприятна за Цонев развръзка е за закупуването на поточна линия за хангари, което все още обаче не е разгледано от САС.

По казуса "Терем" прокуратурата твърдеше, че на 25 юни 2009 г. е увеличил капитала на дружеството с над 38 млн. лв. и така е позволил постъпилите финансови средства да останат в "Терем" вместо на държавата да се изплати дивидент от близо 19 млн. лв.

Според обвинителната теза Цонев е нарушил постановление на Министерския съвет и правилника за реда за упражняване на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Магистратите отхвърлиха като неоснователен иска от името на финансовия министър Симеон Дянков за 9.123 млн. лв.

През ноември м. г. ексминистърът бе признат за невинен по най-старото си обвинение, че като шеф на дирекция "Управление на доставките" в министерството е нарушил Закона за обществените поръчки при подписването на договори за доставка на авио и авточасти, както и на 183 тона месни консерви и свинско месо.

Военното министерство бе завело и иск за 970 653 лева за нанесените щети срещу Цонев, който бе отхвърлен от магистратите. Решението на втора инстанция все пак не е окончателно и може да се обжалва в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Разследването за 4-те договора, сключени преди повече от 10 години, първоначално бе прекратено от военната прокуратура заради липса на данни за престъпление, но след идването на ГЕРБ на власт през 2009 г. бе подновено покрай ударното подаване на сигнали от тогавашния министър Николай Младенов срещу предшественика му.

В края на 2010 г. пък СГС оправда Цонев и по обвинението, че е ощетил държавата с 8 млн. лв., като е сключил неизгодна сделка за купуването на поточна линия за строителство на хангари. На процеса стана ясно, че всички военни експерти и отговорни служители в системата са поставили положителна резолюция за проекта, а накрая бившият шеф на Генералния щаб ген. Златан Стойков е подписал договора.

Единственото незавършило дори на първа инстанция засега дело срещу бившия военен министър е най-шумният процес срещу него – за предлагане на подкуп на следователя Петьо Петров, по което Цонев е подсъдим заедно със съдия Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?