Петър Андронов: Хората държат над 70 милиарда в банките

БНБ предупредила да се внимава с кредитирането на жилища, за да не се повтори ситуацията отпреди десет години

Петър Андронов: Хората държат над 70 милиарда в банките

Хората държат достатъчно много пари в банките - общо привлеченият ресурс е над 70 милиарда, което е рекорд за България, заяви председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов, според когото обаче "тази спестовност не е рекордна в никакъв случай". "Не сме феномен, да не изпадаме в еуфория, просто вървим в крак с икономиката", коментира той в неделя пред БНТ.

Анроднов отбеляза, че цените на имотите в в големите градове се покачват, което от своя страна е свързано до голяма степен с тегленето на кредит при покупка на жилище. Именно заради това от БНБ са предупредили банките в страната да внимават при кредитирането.

"Централната ни банка има добра памет. През 2005-2006-2007 г. имаше бум на кредитирането, което беше свързано с цените на недвижимите имоти и това, което наблюдаваме сега, е отново покачване на цените на категории недвижими имоти в някои градове, най-вече в големите градове, което естествено е и подкрепено с кредитирането. Централната банка не иска да се повтори, какъвто и да е елемент от сценария от преди 10 години", каза председателят на Асоциацията на банките.

"За да върви икономиката, трябва хората не само да спестяват, те трябва да консумират, да потребяват, бизнесът трябва да инвестира, да се развива, т.е освен спестяванията, които ги имаме през всичките 7-8 години, включително и част от тях кризисни, през последните години те се трансформират вече и в кредити, нещо, което отдавна чакаме, защото все пак банковият сектор трябва да подкрепя икономиката и тя трябва да се развива и с кредитен ресурс", подчерта той.

Андронов обясни, че чрез ниските лихви се стимулират хората да не държат само спестяванията си в банките, но и да ги инвестират, с което да стимулират растежа на икономиката.

"Когато този растеж на икономиката, респективно инфлацията, покаже, че тя вече върви стабилно нагоре, лихвите тръгват нагоре", каза той.

След което посочи, че скоро лихвените проценти ще започнат да се качват. Тази тенденция вече се забелязвала в САЩ. Според него Европа чака инфлацията да скочи до 2% и тогава лихвите и на Стария континент ще тръгнат нагоре.

"Още следващата година Европейската централна банка ще започне да покачва лихвите", предупреди Андронов.

Той прогнозира, че българските банки ще стават все по-малко, пояснявайки, че това е естествен процес на окрупняване, при който пазарът се доминира от няколко големи банки. Подобно положение е белег за зряла икономика, каза Анронов и допълни, че окрупняването на капитала, което е резултат от сливането на банките, води до по-голяма стабилност.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?