Петър Чобанов: Делян Пеевски няма връзка с кризата в КТБ

Петър Чобанов, снимка БГНЕС

”Не виждам по какъв начин Пеевски може да е съпричастен с кризата около КТБ, защото той не е управлявал банката”, каза в сряда пред Нова телевизия бившият финансов министър Петър Чобанов, който сега води две листи на ДПС.

Чобанов все пак допусна, че при една ”по-сложна верига от разсъждения" може да доведе до заключение, че Пеевски има нещо общо с проблемите на банката, но той не може "виртуално" да създаде такава верига.

”Конфликтът "Пеевски-Василев" е взаимоотношение между двама човека, а управлението на една банка е различно нещо”, допълни Чобанов. 

Чобанов може би е забравил, че проблемите на КТБ започнаха след подаден от Пеевски сигнал до прокуратурата, че Цветан Василев му готви убийството. Само седмица по-късно банката затвори врати заради паника сред вложителите ѝ, а не директно заради лошото управление на банката. През цялото това време БНБ твърдеше, че КТБ е стабилна.

Чобанов отрече да има някакво отношение към кризата с КТБ и насочи всички въпроси към централната банка.. Бившият финансов министър обясни, че е поддържал връзка с ръководството на централната банка и с Европейската комисия по казуса. Чобанов обяви, че не е подкрепил идеите за банкова ваканция.

Чобанов не можа да обясни защо се е стигнало до ситуацията с КТБ макар и сам да посочи, че публикации за проблеми в институцията е имало доста преди това във в. "Капитал". Според него вероятно критично са се натрупали събития в годините и накрая "му е дошло времето" на кризисния момент.

Бившият финансов министър каза, че се познавал ”визуално” с Пеевски от предишния парламент, но сега се виждали и обсъждали стратегии и тактики в качеството им на водачи на листи на ДПС. Чобанов допълни, че е бил поканен за водач на листа от лидера на ДПС Лютви Местан.

”Нямам отношение към обръчи от фирми, приветствам (желанието на) ДПС да задълбочи гражданската квота в листите, с което доказаха надетническия характер на партията”, каза Чобанов. Той напомни, че 15 от водачите на листи на ДПС са етнически българи и двама са роми.

Преди два дни лидерът на ”Движение 21” Татяна Дончева нарече тези хора ”еничари”. Според Чобанов квалификациите на Дончева са обидни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?