Петър Чобанов сдържан към оценките на Йордан Цонев за рецесия до края на годината

Комисията по финанси не прие нито едно ново предложение по актуализацията на бюджета

Петър Чобанов и Йордан Цонев. Сн. БГНЕС

Вероятността до края на годината да се влезе в рецесия е обективна, обяви по време на заседанието на бюджетната комисия във вторник председателят ѝ Йордан Цонев, като се позова на икономически анализ за полугодието.

Комисията обсъди на второ четене исканата от правителството актуализация на бюджета и след тричасови дебати прие проекта.

Цонев обясни основната причина за евентуалната рецесия - потреблението не само не се увеличава, но и се свива. Правителството коригира и очаквания растеж, записан в макрорамката на бюджета и го свали от 1.9 на 1.0%, а по думите на Цонев растежът може да се свие още и дори да премине в спад.

Финансовият министър Петър Чобанов изрази сдържаност към предположението на депутата. След края на заседанието на комисията той каза пред журналисти, че дали ще има рецесия до края на годината, зависи както от външната, така и от вътрешната среда и затова са насочени опитите на правителството да се подобри бизнес средата, като се ускори връщането на ДДС. Министърът посочи колко добре и по-бързо от предишната власт върви връщането на данъка.

На заседанието комисията не прие нито едно ново предложение по проекта за актуализация.

Параметрите на промяната най-общо останаха такива, каквито бяха предложени от правителството и одобрени на първо четене в края на миналата седмица.

Според проекта бюджетният дефицит се увеличава с близо 500 млн. лв., което е 2% от очаквания ревизиран брутен вътрешен продукт, чийто ръст бе снижен на 1%. Предвидено е и емитиране на нов дълг до 1 млрд. лв. (към разрешения в действащия бюджет от 2 млрд. лв.).

Министър Чобанов отново повтори пред журналистите защо се налага актуализация на бюджета. За годината е планирано нарастване на данъчните приходи с 1.8 млрд. лв., а до момента реализираното за първите 6 месеца на годината е 380 млн. лева.

Това би означавало, че приходите няма да се изпълнят с около един милиард, което е оценката на приходните администрации, каза той. Чобанов обаче посочи, че се прилагат мерки за повишаване на събираемостта, за които се разчита, че ще доведат до положителен ефект и неизпълнението в бюджета може бъде сведено до планираното в момента - 555 млн. лева. Това твърдение се оспорва от опозицията от ГЕРБ, която смята, че приходните агенции не вземат никакви мерки за подобряване на събираемостта и дългата вакантност на поста директор на митниците доказва това.

Финансовият министър не се съгласи, че има прецедент с емитирането на нов дълг от 1 млрд. лв. Според него правителството на ГЕРБ като новоемитиран дълг през предходни години е вземало между 2.3 и 2.5 млрд. лева.

"Като цяло нямаше и много големи емисии с падежи с изключение на тази в началото на 2013 г. и затова нетното увеличение на дълга от около 4 млрд. е факт и ако нетно го разглеждаме - по един милиард, а ако го разглеждаме като новоемитиран дълг - над 2 млрд. лв.", обясни министърът.

Чобанов не прие и критиките и препоръките за реформи на предшественика си Симеон Дянков. Според сегашния министър Дянков "в последните месеци се е пооткъснал от ситуацията".

"Всички виждаме с фактите, които изнасяме, как точно е бил планиран бюджетът, как са били "рязани" разходи и не мисля, че той има много големи аргументи в подкрепа на своята теза", каза Петър Чобанов.

По повод на тиражирани "обосновани предположения" в медиите, че президентът Росен Плевнелиев вероятно ще наложи вето над актуализацията, когато бъде приета и на второ четене, Петър Чобанов каза, че "дискусиите, които водим в момента, аргументите, които представяме, ще помогнат на президента Росен Плевнелиев да вземе своето обосновано решение".

"Това е много сериозна намеса в политиката на правителството, до момента не ми е известно президент да е налагал вето, но това е само едно предположение и тепърва ще видим каква ще бъде неговата реакция", допълни министърът.

Обсъждането на проекта в пленарната зала е в сряда. По същото време Реформаторският блок организира публична дискусия по същата тема пред Народното събрание, като кани депутати и експерти, които ще участват в дебатите в залата, да излязат и да защитят позицията си защо е нужна актуализация и пред гражданите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?