Петър Димитров: България капитулира пред Русия и Америка

Петър Димитров: България капитулира пред Русия и Америка

Депутатът от БСП и бивш енергиен министър Петър Димитров обвини правителството, че "капитулира" пред "великите сили" и не защитава енергийните интереси на страната.

"На повърхността излизат прости истини. Очевидно е, че Русия ще прави "Южен поток", "Уестингхаус" ще прави VII блок в АЕЦ "Козлодуй". Така че Русия получава своето, Америка получава своето, но остава въпросът какво получава България", заяви Димитров по повод подписаните преди ден три нови протокола за "Южен поток" и новите договори с "Газпром" за доставка на газ. Той намеси и избирането на американската компания "Уестингхаус” да извърши предпроектното проучване за изграждане на VII блок в АЕЦ "Козлодуй".

Димитров посочи, че редица западноевропейски държави от 1-ви януари тази година получиха намаление от 15% на цената на газовите доставки. "Ние май месец постигнахме 11%, т.е. значително по-малко и те са до края на тази година, т.е. какво ще бъде за следващата година, отново зависи дали ще сме послушни по темата "Южен поток". Така че по тази тема, образно казано, България отново капитулира пред великите и се съгласи очевидно с външнополитическите искания. Това много силно прозира и от появата на "Уестингхаус" по проекта на VII блок на АЕЦ "Козлодуй"", коментира Петър Димитров във вторник пред БНР.

"Очевидно е, че се бърза. Това правителство няма да прави VII блок. То не може да го прави, няма време. Чухте Валентин Николов (шефът на АЕЦ "Козлодуй"-бел.ред.), който каза, че след 10 години ще тръгне VII блок. От тази гледна точка всичко се прехвърля в далечното бъдеще и вместо от следващата година, най-късно, ние да имаме електроенергия от АЕЦ "Белене", ние си говорим за едно неопределено бъдеще, за едни инвеститори, които чакат на опашка да правят VII блок и колко добре ще бъде това за България, без да се казва каква ще е цената на този блок, без да се обяснява, че всички тези разходи за АЕЦ "Белене" сега ги губим, обясни депутатът.

"Представете си, че наемаме "Газпром" за консултант по "Набуко", наемаме "Уестингхаус" да изготви предпроектни проучвания по един проект, който трябва да се прави с руски реактор – просто не е сериозно", каза Петър Димитров. Според него управляващите бързат, защото исканият от БСП референдум за АЕЦ "Белене" е "стресиращ показател".

Именно Петър Димитров бе министърът, който подписа първото споразумение за "Южен поток", след като проектът, част от "Големия шлем" на бившия президент Георги Първанов, бе договорен с Владимир Путин. Пак Петър Димитров поръча на "Росатом" и първия реактор за АЕЦ "Белене", без да е осигурено финансиране за централата, от която сегашното правителството се отказа. Румен Овчаров, първият енергиен министър в кабинета "Станишев", пък прекрати по-изгодния за България дългосрочен договор за доставка на газ, подписвайки нов, за какъвто настояваше Русия.

Споделяне

Още от България