Петър Димитров: Плоският данък ще е 10%, вече е решено

Петър Димитров: Плоският данък ще е 10%, вече е решено

Няма разногласия в управляващата коалиция за размера на ставката на плоския данък и тя ще бъде 10%. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров във Върна по повод на разпространявани информации, че тройната коалиция не била твърдо решена за ставката на данъка и се обмисляло тя да бъде по-висока, например 12%.

Нормално е Министерството на финансите да се бори за повече приходи и затова министър Пламен Орешарски може да иска данъкът да е 12%, коментира още Димитров, който преди да заеме министерския пост, беше председател на парламентарната бюджетна комисия.

Според Димитров след въвеждането на плоския налог приходите в бюджета ще намалеят с около 178 млн. лв. Ако данъкът е 12%, увеличението ще е с около 34 млн. лв., което не е от съществено значение. Министърът каза още, че досега няма случай взето решение от правителството и от Съвета на коалицията да бъде променяно впоследствие.

Нормативно признатите разходи за свободните професии ще бъдат 25%, съобщи още Петър Димитров. За премахването на облекченията със семейното подоходно облагане той каза, че по-разумният вариант е да се увеличат детските добавки.

Социалният министър Емилия Масларова съобщи пред в. „24 часа” в сряда, че детските вероятно ще бъдат увеличени поне на 30 лв. месечно за дете от 18 лв., каквито са сега. Това ще бъде направено именно заради въвеждането на плоския данък и премахването на семейното облагане.

Междувременно стана ясно, че и Чехия се готви да въведе плосък данък върху доходите от догодина. Управляващата коалиция се е съгласила плоският данък да бъде 15%, съобщи Ройтерс.

Тази мярка е била одобрена задно с пакет от бюджетни мерки, за които е настоявала опозиция. Така данъкът върху най-високите доходи, който сега е 32%, спада наполовина. Правителството ще свали и корпоративния данък от 24 на 21%. Тези и други мерки се вземат, за да бъде намален догодина бюджетният дефицит до 3.2% от брутния вътрешен продукт, който за тази година е планиран да бъде 4%.

Заради дефицита в бюджета при положителни други параметри в макрорамката, Чехия отложи влизането си в еврозоната най-рано за 2010 година. 

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?